Заборгованість зарплат вчителям: причини та пояснення

Вчителі Лугинської ОТГ страйкували через невиплачену зарплату та відпускні за 4 місяці. Перекривали так звану «варшавку», трасу Київ-Ковель. Заступниця голови Житомирської ОДА причиною заборгованості освітньої субвенції називає недостовірно подані дані фахівцями Лугинської громади.

У фінансовому відділі Лугинської громади кажуть: помилка не їхня.

«Причина недостатності розраховується на рівні Міністерства освіти й науки. Подає не фінансовий відділ ці всі дані. Подає і земельний відділ, і загальний відділ, і все. Фінансовий відділ до тих помилок, які вказаний  цьому всьому, і відділ освіти називає все. Фінансовий відділ зовсім відношення не має. Тож я не можу всіх контролювати, хто які подає дані. Просто у нас одразу була недостатність освітньої субвенції. Ще при затвердженні селищного бюджету на 2019-й рік» — повідомила представниця фінвідділу Лугинської ОТГ Інна Коренчук.

Якнайшвидше вирішення проблеми обіцяє голова ОДА Віталій Бунечко на сторінці у Фейсбуці.

«На найближчому засіданні уряду буде прийнято рішення щодо виділення необхідної суми для Лугинської ОТГ, що в свою чергу зменшить градус напруги» — написав голова ОДА Віталій Бунечко.

Говорять в ОДА і про необхідну оптимізацію мережі навчальних закладів. Начальниця обласного управління освіти каже: у Лугинської ОТГ просили подати інформацію про плани на оптимізацію на 3 роки.

Ймовірно причиною є непорозуміння на рівні органів влади, адже в громаді кажуть: активно працюють над оптимізацією. 

«У цьому році дві школи реорганізовано шляхом пониження ступеня. Це були заклади I-III ступеня один закладі, і I-II ступеня у першу ступінь. Ці заклади перейшли на фінансування місцевого бюджету. Це дало нам змогу зменшити індивідуальне навчання в закладах, поповнити класи в школах, які більш спроможні. У цьому році, зрозуміло, теж буде поставати питання, тому що є малокомплектні школи, і якщо розглядати субвенцію, яка надійде у 2020 році, ми бачимо вже, знову ж таки, вона буде недостатньою, тому органам місцевого самоврядування будуть, мабуть, вживатися заходи щодо оптимізації мережі для того, щоб своєчасно виплачувати заробітну плату і утримувати всю мережу, яка наявна сьогодні у нас в Лугинській селищній раді» — розповіла начальник відділу освіти Лугинської ОТГ Наталія Василівна