Цими вихідними — перехід на зимовий час в Україні

575

Вже в неділю, 27-го жовтня, українці спатимуть на годину довше: відбудеться перехід на зимовий час. Більшість гаджетів переведуть стрілку на годину назад автоматично, механічні ж слід «зарядити» ще звечора, аби нічого не проспати. Запровадили сезонне переведення годинників У Великобританії, а саме восени та навесні, аби економити енергоресурси. Вже за 10 років долучились США, вони ж й спростували економічний зиск, в країнах колишнього СРСР переведення практикують із 81-го року. 

«З цього приводу думки вчених розійшлися. Одні стверджують, що переведення годинника не впливає на організм людини. Інші, що це впливає і проявляється поганим сном, поганим самопочуттям, а також поганим настроєм. Ми, лікарі, на практиці можемо сказати, що спілкуючись із пацієнтами, деякі зовсім не помічають, а інші відзначають погане самопочуття. Треба готуватися до цього: правильно харчуватися, приймати вітаміни, правильно режим дня побудувати» — розповіла завідуюча терапевтичного відділення №2 ЦМЛ №1 Валентина Вусик.

Житомиряни здебільшого підтверджують слова лікаря, кажуть: на адаптацію потрібно кілька днів.

А от астропсихолог наголошує: перехід на зимовий час зробити.

Натомість ще у 2011-му році Верховна Рада ухвалила: зробити літній час постійним, однак невдовзі рішення скасували. А от у Євросоюзі мають намір скасувати перехід на літній і зимовий час вже з 2021-го року