29 жовтня — Всесвітній день боротьби з інсультом

564

Пацієнти працездатного віку займають в структурі інсультів більше як 35 відсотків. 15 відсотків — це пацієнти, які потребують постійного догляду. У здорових людей інсульт не виникає, розповідає лікар. Основні ж причини: артеріальна гіпертензія, а саме у 44 відсотків українців, далі — захворювання серцево-судинної системи та діабет. Вчасна діагностика та лікування — можуть зарадити виникненню інсульту.

У неврологічному відділенні вже другий рік поспіль відбулася акція до дня боротьби з інсультом: відвідувачам відділення роздавали інформаційні листівки, аби люди знали про ризики виникнення інсульту, могли вчасно розпізнати симптоми. 

У 2018-му році в структурі неврологічного відділення обласної лікарні створили блок інтенсивної терапії. Лікарі розповідають: існує так зване «терапевтичне вікно» у 4,5 години, коли хворому можна надати якісну допомогу, точно переконавшись, що у  пацієнта ішемічний інсульт. Саме тоді можна здійснити тромболітичну терапію. 

«Власне для цього і створювався наш блок. Щоб пацієнтам із області можливо було провести тромболітичну терапію. Що ж це таке? Це метод лікування лікарською речовиною, який полягає в розчиненні тромба» — повідомила завідувачка неврологічного відділення Житомирської обласної лікарні імені Гербачевського Олена Леськів