Міжнародні військові навчання цього року відбуваються в Житомирі

654

Кленова арка 2019 триває в Житомирі, на базі 199-го навчального центру ДШВ. Це Міжнародний захід, на якому присутні представники 9-ти країн. Ментор навчань — Канада. Розповідають: створили Арку 20 років тому для України і «під Україну»

«Цього року «Кленова арка 2019» проводиться вдвадцяте, вона проводиться для того, щоб створити кооперацію різних країн, а саме хочу відмітити, що учасники для цих навчань такі як Україна, Грузія, Польща і Болгарія для того, щоби створювати кооперацію, і проводити підтримуючі мирні операції в майбутньому. Вперше вона була створена в 1999-му році, і її основне спрямування було на Збройні сили України» — розповів старший контингенту Канади в Україні Чіп Медик.

Інших учасників обирала влада Канади. На меті — навчити кооперації з арміями світу. Нині участь у «Кленовій арці» беруть Україна, Канада, Грузія, Болгарія, Литовська Республіка, Республіка Польща, Республіка Північна Македонія, Румунія та Чорногорія. Чималу роль грає й Литовсько-польсько-українська бригада імені Великого гетьмана Костянтина Острозького. Її командир — український полковник.

Тимчасово виконуючий обов’язки командира 13 окремого десантно-штурмового батальйону Іван Федоренко особисто брав участь у міжнародних навчаннях в багатьох країнах. Нині ж розповідає: досвід переймають, але є нашим військовим і чим поділитися.

Наступні навчання, «Кленову арку» 2020, планують провести у Грузії, орієнтовно за рік, пізньої осені. Грузинські військові, у свою чергу, відзначають хорошу підготовку 199-го навчального центру