Нормандський саміт перемогу Україні не приніс, але наблизив до неї

615

За підсумками зустрічі Нормандської четвірки сторони затвердили комюніке. Найголовніші домовленості — обмін полоненими та припинення вогню на Донбасі до кінця року.

Віце-премєр міністр України - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України 14-19 років Геннадій Зубко вважає, робота українського законодавства  на окупованих територіях при контролі з російської сторони неможлива.

«Сепаратисти – це не сепаратисти. Це практично злочинці, які утримують у заручниках українських наших громадян на тимчасові окупованій території. Конфлікт – це не конфлікт, це конфлікт, який ми називаємо війною. Дуже важка робота, яка повинна бути здійснена нашими дипломатами, яка повинна бути здійснена українською делегацією щодо переговорів і доведення саме нашої позиції і підсилення нашої позиції. Тому от ці закиди – з точки зору, що от спочатку ми проведемо вибори, а потім подивимося, чи російські війська підуть з нашої території, - я кажу, що ми маємо вже досвід і Придністров’я,   і досвід Абхазії, ми маємо досвід Нагорного Карабаху, де залишаються російські дивізії, і вони контролюють практично ситуацію там. І ось це – цей сценарій, на який нас штовхають, тому що була ще одна заява Путіна, що нам потрібно приймати зміни в Конституції щодо особливого порядку на тимчасово окупованих територіях, то це абсолютно прозора з їх точки зору спроба створити анклав на території України» — сказав Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України (2014-2019) Геннадій Зубко.

Газове питання, яким здавна користується Росія, як інструментом для маніпуляцій, теж використали на саміті. Путін навіть пообіцяв солідну знижку Україні в обмін на деякі домовленості. Більшість побоювань про можливу здачу інтересів України у Парижі стосувалися саме газового питання.

«Газове питання для Росії завжди було політичною зброєю. І це демонструвалося у різні роки: 2007, 2009, під час Харківських угод, коли практично газом маніпулювали і наші громадяни вірили, що російський народ, який є нашим сусідом, який став агресором, коли це вже стало зрозуміло, що Україна йде до ЄС, використовували завжди це, як політичне питання. І знов, коли воно з’являється саме у площині політичних переговорів щодо урегулювання військового міжнародного конфлікту, або війни на Сході України, це викликає, у першу чергу, таку загрозу знов повернення до сценарію російського, який Україні абсолютно не потрібен» — розповів Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України (2014-2019) Геннадій Зубко.

Оптимістичним вважає Геннадій Зубко й риторику президента щодо Криму.

«Це взяття під контроль кордону, виведення російських військ, роззброєння злочинців на території тимчасово окупованих територій і саме головне – початок роботи українського законодавства на тимчасово окупованих територіях. Не забуваємо ще раз, наголошуємо, дуже вчора було приємно, що вчора на прес-конференції знов підняли питання Криму» — повідомив Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України (2014-2019) Геннадій Зубко.

Кроком уперед вважають експерти й той факт, що українська влада працювала спільно з громадянським суспільством, яке чітко виказало свої побажання та бачення можливих загроз від зустрічі.

«Українці об’єдналися, чітко показали, як українська нація готова сприймати подальший розвиток подій і це, я вважаю, що дало можливість Президенту також під час Нормандських форматів відчувати, що спиною є люди, які будуть підтримувати розвиток українського сценарію» — додав Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України (2014-2019) Геннадій Зубко.