Хто повинен забезпечити механізм фінансування харчування дітей в Житомирських школах та садочках?

Новий рік для батьків дошкільнят та учнів розпочався з клопотнечі. У школах та садочках міста від батьків вимагають довідку №13, яка засвідчує реєстрацію дитини. Пов’язано це з тим, що Житомирська ОТГ віднині фінансує виключно харчування дітей, котрі проживають в місті та  селі Вереси, які об’єдналися з Житомиром. Згідно рішення виконкому заміська реєстрація не дозволяє компенсувати оплату за харчування, потерпає бюджет. У міськраді кажуть, співпрацю пропонували всім без винятку громадам. Однак, домовитися вдалося лише з Оліївкою. 

Діти, котрі зареєстровані поза межами міської ОТГ цьогоріч сплачуватимуть повну вартість, мова про  майже 4 тисячі дошкільнят та учнів, пільгові категорії харчуються за рахунок міського бюджету.

Аби взяти довідку, в Управлінні ведення реєстру люди займають черги з 4 години ранку, мовляв в навчальних закладах встановили строки для даних довідок. 

У управлінні ведення реєстру запевняють, якщо б батьки вчасно зареєстрували дітей, катастрофічні черги б не утворювалися. З 2016 року змінилися правила реєстрації.  Та наводять статистику: за грудень минулого року потрібних нині довідок видано трохи більш як 2,5 тисячам містян, а за лише кілька днів нового року  довідки отримали ледь не 2 тисячі житомирян. 

В управлінні освіти запевняють, ажіотаж створювати не потрібно, для початку можна надати копії паспортів батьків з міською пропискою, а з часом подбати про наявність необхідного документу.

«Якщо є два паспорти батьків, то обов’язково дитина, все рівно, буде за батьками, чи за мамою, чи за татом. І ми чекаємо, цю довідку про реєстрацію до кінця навчального року. А вже той, хто зовсім недисциплінований до 1 вересня 2020 року» — розповіла заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

У свою чергу експерти стверджують, єдиний цивілізований шлях вирішення питання, коли гроші ходять за дитиною, для цього потрібен механізм муніципального співробітництво. Перекладання проблеми на плечі чи кишеню батьків Гордієв вузол не розв’яже. 

«Батьки стають заручниками ситуації, тому що їм треба доводити своє право на, скажімо, отримання преференції при оплаті харчування. На мою думку, напевно, відсутня наразі критична маса таких батьків, які можуть дійсно вплинути і забезпечити цей процес. Тому, тільки через діалог представників влади може бути ця ситуація врегульована» — повідомив консультант з питань бюджету Житомирського регіонального відділення Асоціації міст України Сергій Гаращук