22 грудня — річниця Акту злуки УНР та ЗУНР

407

Об’єднання України — питання, яке не має часових меж, як показує  історія. Актуальності не втрачає й сьогодні: маємо тимчасово окуповані території на Сході та анексований Кримський півострів. 101 рік тому на Софійському майдані, в самісінькому серці Києва урочисто оголосили універсал про об’єднання двох республік. 

Ця подія — визначна дата в історії українських визвольних змагань. Відзначаючи цей пам’ятний день українці щороку створюють «живий» ланцюг єдності. 22 січня в містах, містечках та селах українці традиційно беруться за руки, символічно об’єднуючись. Вперше живий ланцюг утворили в 1990-му році, 21-го січня. Він простягнувся від Івано-Франківська до Києва і був одним із наймасштабніших у світовій історії флешмобом. Люди прагнули Незалежної держави та хотіли нагадати, що Україна єдина: Захід та Схід разом. Аналогічний ланцюг, під назвою «Балтійський шлях» утворювали не лише в Україні. Близько 2-х мільйонів громадян балтійських республік СРСР 23-го серпня 1989-го тримались за руки, об’єднавши Таллінн, Ригу та Вільнюс, ланцюг простягнувся майже 600 кілометрів. Це був мирний протест проти наслідків «пакту Молотова—Ріббентропа», укладеного 50 років перед тим, — розділу Європи й радянської окупації Балтійських країн. Учасники акції ставили за мету привернути увагу світової спільноти до тих історичних подій і до боротьби балтійських народів за незалежність та самобутність.

В Україні з року в рік влаштовують «живі» ланцюги, аби нагадати, що Україна соборна й неподільна, попри всі геополітичні та внутрішні процеси.  6-й рік триває російсько-українська війна… 

«Ми не повинні розділятися на віру, мову, інші аспекти життя. Ми повинні бути єдиним цілим, в єдності наша сила» — сказав кіборг Сергій Білошицький.

День Соборності — символічний, — це дата, яка крізь віки демонструє світові єдність та непохитність нашого народу