27 січня Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

453

Справа в тому, що в єврейській традиції немає поняття голокост чи холокост. Євреї називають це словом Шоа, що перекладається як катастрофа. Тому що дійсно, те що відбувалося за часи Другої світової війни з людьми єврейської національності на території Європи, зокрема в Україні, це дійсно була катастрофа. Адже єврейське населення, яке налічувало 9 мільйонів у Європі зменшилося на дві третини – каже Еліна Табаченко, керівник пошуково - історичного проекту «Маса Шорашим».

Голокост або ж Шоа не залищив жодного містечка в Україні де б не знищували євреїв. Фактично в кожному районному центрі, був свій «бабин яр». Житомирщина – одна з перших в Україні зазнала нападу німецько – фашистських загарбників, тому так званий « новий порядок» став жорстоким і кривавим знищенням певних етнічних груп. На Житомирщині у перші місяці війни було знищено близько 13 тисяч єврейського населення, а вже в першій полоні 42 року майже всі.
Голокост вдалося пережити менш ніж 20 житомирським євреям. Більшість з них завдячували допомозі з боку місцевого населення. Таким людям згодом давали звання «праведників народів світу». Вбивали не лише дорослих, але й дітей. В архівних даних збереглися спогади вихователя дитячого будинку. За її словами німці приходили, забирали дітей та розстрілювали на хуторі Богунія. Зберіглося декілька спогадів про ці часи.