Відтепер — 2 платіжки за газ

487

За газ тепер приходитиме не одна, а дві платіжки.

Дуже хвилюються: чому і як платити. Там якусь недостовірну в ЗМІ інформацію розпоширили, що буде якась пеня. Ні, зазначимо, що її не буде, це платіжки за січень і за лютий людям прийшли, погасити треба буде за січень і за лютий вже в лютому. Ви ж розумієте: ви платите за використаний місяць. Тобто якщо платіжка прийшла за грудень — ви повинні були її сплатити до 20 січня. Вже за доставку газу вже прийшли платіжки за січень-лютий, тобто їх потрібно сплатити до 20-го лютого — каже Анастасія Кліщенко, фахівець із зв’язків з громадськістю АТ «Житомиргаз».

Так як перша платіжка прийшла одразу за два місяці — січень та лютий, то її можна сплатити до 20-го лютого. Всі наступні потрібно буде сплачувати до 20 числа поточного місяці, як і прописано в Кодексі газорозподільних систем.

Раніше вартість доставки була включена в загальну дистанцію. Ви бачите зразочок. Вона нізвідки не взялась, просто її звідти дістали і окремо виставили, що дає змогу споживачу, знову ж таки, бачити більш прозоро, і також, скажім, може споживач собі вибирати постачальника. Зоб це не було нічого прив’язаного, більш прозоро, ви можете контролювати свої нарахування як за доставку, так і окремо за природний газ — розповіла Людмила Усик, директор комерційний АТ «Житомиргаз».

Для кожного клієнта вартість доставки газу розраховується індивідуально і залежить від використаного ним обсягу газу в минулому газовому році. Газовий рік — це період з 1 жовтня по 30 вересня.

Якщо в цьому році ви споживаєте, відповідно, наступного року, навіть якщо буде холодніша зима і ви споживаєте більше, доставку ви будете сплачувати менше, як було в цьому році —  додає Людмила Усик.

Щомісячний платіж за доставку газу розраховується так: індивідуальний об’єм використаного газу ділиться на 12 частин та помножується на діючий тариф на доставку газу. Чинний тариф на розподіл (доставку) для АТ «Житомиргаз» з 1 січня складає 1,07 грн. (з ПДВ).

Дану формулу розрахунку запропонував і затвердив національний наш регулятор, тобто НКРЕКП. Дана формула була розроблена даними фахівцями, завтверджена і впроваджена в життя, з метою своєчасної оплати за послуги з розподілу газу. Товариство дану формулу не розробляло, ми так само отримали констатацію факту щодо алгоритму нарахування ціни за розподіл природного газу кожним з абонентів — каже Сергій Колесник, директор технічний АТ «Житомиргаз».

За доставку газу споживач може сплатити одним платежем — наперед, за кілька місяців. Таким чином, він зменшить свої витрати на комісію банку при проведенні платежів.