Основні аспекти кампанії декларування доходів громадянами у 2020 році

324

З 1 січня до 1 травня щороку триває кампанія декларування про отримані доходи за минулий рік. Декларування доходів є обов’язком кожного громадянина України. При необхідності платники можуть отримати безкоштовні консультації  у  заповнені податкової декларації у Центрах обслуговування платників. 

«У відповідності до норм податкового кодексу фізичні особи поділяються на дві категорії. Перша категорія — це громадяни, які зобов’язані подавати декларації. До такої категорії відносяться громадяни, які протягом 2019 року отримали доходи, зокрема, у вигляді спадщини  або дарування, від продажу рухомого або не рухомого майна, якщо податок не був отриманий і не сплачений до бюджету, від операцій з інвестиційними активами, іноземні доходи та інші доходи, які не були оподатковані при виплаті, але підлягають обов’язковому декларуванню. Такі декларації подаються платниками до 1 травня 2020 року» — повідомила заступник начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб управління ГУДПС в Житомирській області Лідія Лайпольт.

Також платник податку має право на податкову знижку за результатами звітного року, — розповідають у Головному управлінні Державної податкової служби у Житомирській області. 

Якщо декларація не подана вчасно такі люди, несуть відповідальність адміністративну, а це штраф від 51до 135 гривень та фінансову — штраф 170 гривень. Минулого року майже 200 осіб в Житомирській області за несвоєчасне заповнення декларації притягнуто до відповідальності