Як карантин застосовують для земельних схем

Земля стає дедалі ласим шматочком. Отримувати ділянки у законний спосіб – через земельні торги – важко, марудно і, не факт, що у фіналі саме ти станеш переможцем. Тоді як для бізнесу час має значення. Так, у вересні минулого року перевагу у розробці технічної документації діляночки за адресою Житомир, проспект Миру,27-а надали юридичній особі ТОВ «Фіона Плюс».є

Але про все по черзі.

Остання сесія міської ради могла б пройти непомітно, якби не одне питання. Питання номер 69. У відповідному проекті рішення був включений пункт шостий, у якому йдеться: погодити технічну документацію із землеустрою щодо земельної ділянки, на яку поширюється право СЕРВІТУТУ вже згаданій фірмі ТОВ «Фіона Плюс».

Сервітут – не сервелат, звичайно, але схема його застосування – не менш ЖИРНА. Офіційно, сервітут — це обмежене право користування земельною ділянкою. Таке користування чимось схоже до оренди землі, але набуття права оренди на вільну ділянку відбувається через АУКЦІОН. Сервітут же надають після звернення (без аукціону чи конкурсу), а затверджують лише одним сесійним рішенням. І у цьому ключі МОЖЕ існувати напрацьована схема.

Вільні земельні ділянки в місті, згідно з вимогами земельного кодексу, потрібно продавати на аукціоні або ж продавати право оренди на них. Тоді і міський бюджет отримує максимум, і в людей рівні можливості на землю. Утім, як писав класик, “всі люди рівні, та є рівніші”. Якимсь дивним чином, у процесі журналістського розслідування, пункт шостий з проекту рішення під номером 69, зник. Мовляв, його зняли перед початком сесійного засідання 3 квітня. 

Однак, на самій сесії головуюча не уточнила, що у 69 проекті рішення пункту номер 6 – немає!

Директор департаменту містобудування та земельних відносин про ділянку з ласим сервітутом чув і знає, але, де документи та яка їхня доля – не в курсі.

Окей, документи десь є, але ж вони мали потрапити обов’язково на земельну комісію. Чи не так?

Знову не в’яжеться. Звідки тоді департамент забрав його на доопрацювання, якщо на комісії його не було? 

Заблукали всі у двох соснах. Та яким чином проект рішення з пунктом 6, який, чи то зняли, чи то забрали,  опинився у депутатських матеріалах? Якийсь зловмисник пожартував? 

Бо чиновники розводять руками і активно відхрещуються від нього. Хоча 12 лютого проєкт рішення на укладання договору з Фіона Плюс РОЗГЛЯДАВСЯ!

Принаймні, на сайті він є! Добре, лишимо у спокої того розбійника, який заплутав чи не пів міської ради. З сервітутом – то як, про нього хоч чули?

Йдемо далі. Документи пропали, та й дідько з ними. Повертаємося до схем сервітуту. Не менш важливий момент, визначений Цивільним Кодексом України. Зокрема, стаття 401 говорить – сервітут може бути встановлений щодо земельної ділянки, якщо ця потреба не може бути задоволена у інший спосіб!

Правда? У документі, який зник, земельна ділянка на Проспекті Миру 27-а має цільове призначення – для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. О па! Новий метод будівництва – без фундаменту, чи після закінчення договору оренди, підприємець демонтує МАФ? Чиновники посилаються на тимчасові споруди. Ну, от покажіть мені бізнесмена, який вклався у розробку технічної документації і на серветутній ділянці поставить вуличний вазон, чи амфору.

Наголошуємо ще раз, надання сервітутів є допустимим з погляду законодавства явищем, проте він не має бути винятковим способом отримання такої земельної ділянки, оскільки такий спосіб дозволяє ухилятися від необхідності проведення земельних торгів і несе ризики вчинення корупційних правопорушень