Вишиванка — оберіг крізь століття

1336

Сорочка, прикрашена орнаментованою вишивкою — предмет одягу, яким пишаються українці. І це не лише кофтина, — це частина душі. Точно невідомо, коли ця галузь мистецтва почала розвиватись, однак впродовж століть ремесло збагачувалося новими орнаментами та техніками. В одному дослідники суголосні: в добу палеоліту вишиванка вже була популярною та високо шанувалась серед наших пращурів. Поблизу села Мізин, що розташоване на Чернігівщині, археологи знайшли лляні сорочки, прикрашені унікальними вишитими візерунками. Ці залишки вишитих сорочок вважаються найдавнішими зразками цього ремесла.

В давнину вірили, що вишиванка — ще й оберіг: на добро, на здоров’я. І кожен із цих символів та побажань вплітався в орнаменти, якими прикрашали сорочки. Вишивали як собі, так і дітям і рідним. Немало важливо і щоб в самому процесі жінка була в гарному настрої та з хорошими помислами. 

Вишивка й нині популярна — нею прикрашають як одяг, так і інші предмети. А вшановують цю віковічну одежину масовими святкуваннями, зокрема в Житомирі з року в рік у травня сотні містян влаштовують так звану «вишивану ходу»