Аби діти з сусідніх ОТГ навчались у Житомирі — міська рада чекає відшкодування

Навчатись у житомирських школах жителям приміських ОТГ дозволять, якщо громади відшкодовуватимуть за своїх учнів, каже міський голова Сергій Сухомлин. Діє така система вже другий рік, щоправда не кожне ОТГ погоджується на це.

«Навчання — це освітня послуга, і вона коштує відповідні кошти. А витрати несе ОТГ, та, куди ми будемо зараховуватися» — повідомила заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Чимала частина жителів ОТГ, що поблизу Житомира працює в місті, тож їм зручно відвозити дітей до міських шкіл та садків. Батьки апелюють і тим, що працюють в Житомирі — сплачують сюди й податки.

«Вони отримують зарплату. Да, вони сплачують податки, але ці податки не покривають навчання. Якщо ми говоримо про школу — це до 20 тисяч на рік за одного учня, а якщо ми говоримо про садочок — це 35 тисяч» — сказала заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Близько 500 дітей Оліївської об’єднаної територіальної громади виявили бажання відвідувати школи та садочки Житомира. Секретар сільради каже: здебільшого це пов’язано з тим, що батьки працюють в місті, або ж старші брати/сестри вже навчаються в житомирських навчальних закладах.

«Наприклад, якщо взяти село Довжик, там, на жаль, сьогодні в сільської ради немає навчальних закладів, а також село Сонячне знаходиться близько до Житомира, і теж там школи і садочка немає, ми працюємо в цьому напрямку. Тому сьогодні зручніше так батькам, ніж наприклад їздити в  Оліївку. І ми, звичайно, допомагаємо їм в цьому напрямку. Ми в минулому році почали оплачувати за тих дітей, які ідуть в перший клас, відповідно далі вони будуть навчатися в 2, 3 і так далі, ми теж будемо оплачувати. І по садочках, там ціла процедура. Близько договір по співпраці кілька днів був підписаний мною. Загальна сума — близько 1 мільйона 200 тисяч гривень. Це на 20-й рік, і також ще додатково ми плануємо виділяти кошти на забезпечення Нової української школи для першокласників. Виходить, що субвенція, яка йде від держави, наскільки я орієнтуюсь, вона надходить по кількості дітей у відповідні громади. Виходить, що нам, наприклад, надходить на кількість дітей, які у нас проживають, зареєстровані на території. І виходить, що місто, держава забезпечує місто, виключно дітей, які зареєстровані в місті Житомирі. Тому ми прийняли програму на сесії Оліївської сільської ради, депутатський корпус підтримав, підписали відповідні договори про співпрацю, і надаємо субвенцію міській ОТГ на навчання наших діток, школи і садочки» — розповів секретар Оліївської сільської ради Анатолій Мельниченко.

А от у Глибочицькій ОТГ заявляють: зацікавлені в тому, аби їхні діти навчалися в громаді, кажуть: для цього створили гарну інфраструктуру, курсують автобуси між селами, які відвозять учнів та вчителів до навчальних закладів.

«В закладах освіти міста Житомира — 159 діток. ЦЕ ми говоримо про школи. По дошкільній освіті — 46 діток. Кожна мати, кожен батько мають право вирішувати, де їхня дитина безкоштовно, наголошую, безкоштовно відвідувати або заклади дошкільної освіти, або заклади освіти Житомира: школи, ліцеї і так далі. Дитина навчається в Глибочиці — кошти будуть іти в Глибочиці. Якщо дитина зареєстрована в Глибочиці, приживає в Глибочиці, або ж проживає в Житомирі чи Андрушівці, але навчається в Житомирі — умовно беремо заклад 3-й, 5-й чи 25-й, то кошти будуть іти в 3, 5 чи 25-й заклад відповідно. Кошти ходять за дитиною. Я як Глибочицький сільський голова Сергій Сокальський, офіційно заявляю, що ми готові навчати дітей із інших територіальних громад. Також, ми приміська територіальна громада яка межує з обласним центром, містом Житомиром, ми готові навчати на безкоштовній основі діток в наших освітніх закладах. Конкретно найближчим закладом є Глибочицький заклад, проектна потужність дозволяє мінімум вдвічі збільшити його навантаження» — повідомив голова Глибочицької ОТГ Сергій Сокальський.

«В основі формули, згідно з якою, визначається порядок розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, враховується кількість учнів, розрахунок наповнюваності класів, навчальний план, кількість годин на тиждень на одну ставку, і зарплата на одну ставку на рік з нарахуваннями. Ми подаємо кількість учнів, які навчаються лише в наших закладах. І розраховується освітня субвенція, яка приходить на цю кількість учнів. Ні в Оліївці, ні в Станишівці нема є шкіл, які могли б забезпечити повну загальну середню освіту. А у нас є, в нас в Глибочиці є школа, яка розрахована на велику кількість дітей але навчається в них половина» — додала начальниця відділу освіти Глибочицької ОТГ Ганна Войтенко