Жити в селі, але ходити до школи в Житомирі — міф чи реальність?

Жити в ОТГ, а навчатись у Житомирі. Юристи наголошують: кожна дитина має право на вільний вибір навчального закладу, незалежно від місця реєстрації. Міський голова Житомира просить відшкодування від приміських громад за навчання їхніх діток у школах обласного центру. Представники ж громад переконані: цього робити не будуть, адже кошти від держави ходять за дитиною

Ернест ходить до садочка. Ось так щоранку Василь Іванович відводить сина до дитсадка, який розташований поряд із місцем роботи батьків.

Проблема в тому, що проживають вони не в місті, а селі Лука, що в приміській Станишівській ОТГ. Добираються в Житомир всією сім’єю, а відпускати малого до місцевої сільської школи бояться. 

«Коли звернулися в школу — сказали, що дитина має ходити за місцем проживання. Або потрібна приписка в місті. Тоді я звернувся до голови ОТГ Станишівської: він також сказав, що ніяких проблем нема, це все місцева влада в Житомирі вирішила сама таким чином. У нас питання: нас просто ніхто не приймає в Житомирі» — каже батько Василь Олехнович.

Родина вже навіть планувала винаймати квартиру в місті, але це додаткові фінансово обтяжливі й по суті абсурдні витрати. Житомирський міський голова заявляв: домовитись вдалося лише з Оліївською громадою: ті відшкодовують за дітей, які живуть в передмісті та відвідують міські школи. Інші громади запевняють: гроші державної субвенції ідуть за дитиною: де б не навчалася, туди кошти на неї і йдуть. А це приблизно 18 тисяч гривень на одного школяра. В міськраді стоять на своєму: кожна ОТГ отримує гроші на дітей, які там зареєстровані.

Голова Станишівської ОТГ коментувати ситуацію з дошкільнятком Ернестом відмовився. Мовляв, проблема – не громади. Заступниця голови Житомирської ОДА каже: ні про які відшкодування мова не може йти, місто отримує кошти від держави, і якщо є вільні місця — можуть набирати першачків із інших місцевостей. Віра Рогова додає: у лютому 2020-го Житомир навіть отримав доплату у 18 мільйонів на забезпечення шкіл.

Юрист наголошує: кожна дитина має право навчатись в будь-якій школі, незалежно від місця реєстрації чи проживання.

А поки що малому Ернесту лишається лише сподіватися поки дорослі домовляться та порозуміються