Свято Купала чи Іоанна Предтечі?

697

Вінки, на воду, стрибки через вогнище та пошук квітки папороті. Про ці літні традиції чув кожен українець. У ніч із 6-го на 7-ме липня відзначають свято Івана Купала. Походження його двояке: поєднує і дохристиянські звичаї і церковну традицію. У Житомирі гуляння зазвичай тривають біля Тетерева у Гідропарку.

Свято Купала має язичницьке походження, його відзначали в день літнього сонцестояння. Основні обряди — плетіння вінків, розкладання вогнищ, співання стародавніх пісень та інші. Як от пошук квітки папороті. Коли впроваджували християнство — свято перенесли, таким чином об’єднавши Купала із християнським святом Іоанна Хрестителя. Назвали — Івана Купала. Таким чином відзначають його 6-го липня.

З церковної точки зору свято трактують зовсім інакше. Протоієрей Володимир Бігун каже: дізнаємося про свято із Євангелія від Луки. Воно розпочинається з народження Іоанна Хрестителя.

«Для віруючих православних християн є дуже важливим святом в церковному році. Свято Різдво Іоанна Хрестителя відноситься до п’яти великих свят. В цей День напередодні здійснюється всенічне бдіння, тобто велике святкове богослужіння. Там відбувається освячення хлібів, пшениці, вина та єлею, як тих дарів. Які дає нам Бог. І ми, дякуючи Богові, просимо їх примноження» — розповів протоієрей Володимир Бігун, клірик Свято-Михайлівського Кафедрального собору