Шахісти всього світу ставлять мат в «честь» свята

Шах Мат – Володар помер. Назва гри походить з персидської мови. Батьківщиною шахів є Індія. А 20 липня   весь світ відзначає Міжнародний день шахів, працівники телеканалу СК1 вирішили зіграли партію з нагоди свята.

За словами президента Федерації шахів у Житомирській області Артема Сачука Шахи це його улюблена гра з дитинства. Яка сприяє розвитку стратегічного мислення, як у дітей так і у дорослих. Весь спорт у світі був призупинений пандемією, а яких змін зазнали шахи?

«На масові шахи вплив позитивний, пандемії… тому що фактично всі перейшли в онлайн, ми побачили по Україні. Багато з’явилося нових клубів, з’явилися онлайн чемпіонати, Європейський чемпіонат шаховий онлайн. Там є своя проблема пов’язана з «чітерством», тобто коли шахіст використовує підказки комп’ютерних програм, для того щоб виграти і це стримуючий фактор для того щоб в онлайн переводити професійні шахи» — розповів Президент Федерації шахів у Житомирській області Артем Сачук.

А професійні шахи на період карантину фактично померли. Пів року по усьому світі відмінені турніри. Тому гросмейстерам зараз важко й емоційно і матеріально. Та позитивна сторона пандемії в тому, що відкрита школа гросмейстерів онлайн, де можна навчатися гри у кращих шахістів України. Часткове зняття обмежень надало можливість  у обласному шаховому клубі провести шаховий турнір офлайн