Людмила Зубко ініціювала у Житомирі проект з інфекційного контролю «Безпечна школа»

959

У Житомирі стартував проект з інфекційної безпеки у навчальних закладах під назвою «Альтернатива є – безпечна школа». Його ініціатором стала підприємниця, засновниця громадської організації «Житомир, зроби голосніше» Людмила Зубко.

Житомир став першим містом в Україні, де розпочинається проект. Співініціатором та виконавцем проекту стала Національна експертна група з інфекційного контролю (NEGIC) на чолі з лікарем-епідеміологом Андрієм Александріним.

«Я ініціювала цей проект по дуже простій причині. Через епідемію і карантин майже мільйон людей в Україні залишились без роботи – це в основному середній та малий бізнес. Очевидно, ситуація вимагає прийняття сильних системних рішень. Раніше спільно з житомирським бізнесом ми запросили експертів з інфекційного контролю та розробили Протоколи протиепідемічних заходів в умовах пандемії COVID-19 для комунальних підприємств Житомира, закладів торгівлі,  аптек - місць, де працює і знаходиться багато людей. Наступним кроком стала розробка спільно з командою Андрія Александріна Протоколів щодо безпечного функціонування закладів харчування у період зняття карантинних обмежень, що дозволило зберегти велику кількість робочих місць. Ми продемонстрували, що в умовах інфекційної загрози можна працювати безпечно», – заявила Людмила Зубко.  

Протоколами скористалося Міністерство охорони здоров'я і вже на початку травня по всій Україні змогли відчинитися кафе та ресторани. В результаті більше мільйона людей знову вийшли на роботу. Тепер так само із «Безпечною школою»: ініціатори працюють над тим, щоб ефективний і головне – безпечний навчальний процес запустився якомога раніше.

«Бо я не чую сьогодні ні від уряду, ні від МОЗ, що є конкретний протокол з інфекційної безпеки, за яким мають працювати школи. Тому маємо брати відповідальність на себе, бо ми тут живемо. Ми у нашому місті всі знаходимось у одному човні», – зазначила Людмила Зубко.

За її словами Людмили Зубко, разом з командою лікаря Андрія Александріна вона планує повністю запровадити такі протоколи спочатку в одній житомирській школі – «Сяйво» (вулиця Коцюбинського, 5). 21 липня група фахівців NEGIC разом з Людмилою Зубко провели перший етап проекту – ретельний аудит з інфекційної безпеки. Письмовий звіт щодо аудиту підготують до 24 липня.

За словами Андрія Александріна, результатом стане «золотий стандарт» для всій країни на прикладі Житомира. Свої напрацювання ініціативна група передасть МОЗ і МОН.

«Навчання має бути безпечним — і для дітей, і для вчителів, і для батьків.  Це наша спільна відповідальність і спільна робота. Усі наші напрацювання ми також передамо уряду. Результатами нашого проекту має стати зниження до 90% інфекційних ризиків в школі», — зазначила Зубко.

«Безпечна школа» передбачає декілька етапів: ретельний аудит навчального закладу інфекційної безпеки, розробка програми з інфекційної безпеки, навчання персоналу, дітей та батьків, моніторинг і контроль за дотриманням правил