Той хто рахує час у Житомирі

КБ «Електровимірювача» — єдине в Рядянському союзі конструкторське бюро, яке проектувало електронні музичні інструменти. 47 років тому саме там розробили годинник – символ Житомира.

«1973 році на будинку міської ради, який є пам’яткою архітектури, замість недолугого вікна встановили електронний годинник. Це був для Житомира і сюрприз і новинка дуже велика, тому що електроніка тільки входила в наше життя» — розповідає історик Георгій Мокрицький 

Годинник не тільки відраховував час, а й мав свою мелодію, яку житомиряни могли чути щогодини.

Згодом мелодію замінили на музичний символ Житомирщини «А льон цвіте» Івана Сльоти.

Батько відомого житомирського міні Біг Бену Сергій Каплун згадує, спочатку годинник проектували для Електровимірювача, але пізніше подарували міській раді.

Годинник зробили за місяць та урочисто презентували 10 вересня 1973 року на День міста. Сергій Каплун каже, годинник примхливий і вимагає особливої уваги, тому виходить з ладу, лише на свята.

Конструктор згадує життєві курйози, які влаштовував своєму творцю житомирський годинник.

Пізніше конструктори розробили подібний годинник і для рідного Електровимірювача.

Зараз на місці конструкторського бюро, де розробляли Житомирський біг бен, побудований бізнес-центр. На Електоровимірювачі розповідають, підприємство було досить потужне тут працювали тисячі людей, виготовляли і музичні інструменти, перший електробаян подарували Аллі Пугачовій.

Сьогодні у Житомирі «зупинився» час, щоправда, ненадовго, після планової профілактики символ міста почав рахувати години до свого ювілею