Дві родини з Житомирщини отримали посмертно звання Праведника Народів Світу

Праведники Народів Світу – це почесне звання, яке присвоюється Ізраїльським інститутом катастрофи і героїзму «Яд ва-Шем». Визнані праведниками отримують іменну медаль, почесну грамоту, їхні імена увічнюють на Горі Пам’яті в Єрусалимі. Звання праведників отримують ті, хто рятував євреїв у роки нацистської окупації Європи, ризикуючи власним життям і життям своїх родин.

«Приклад праведників має бути тим світлом, який керує нашими діями і допомагає всім, хто робить правильні речі» — каже Надзвичайний Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Джоел Ліон

 В 1953 році під юрисдикцією Верховного Суду Ізраїлю було створено комісію, в обов'язки якої входить надання почесного звання «Праведника народів світу». Комісія, вивчає всі документи, свідчення тих, хто вцілів, та інших очевидців, оцінює історичні обставини й ризик для рятівника, на підставі чого вирішує, чи відповідає той чи інший випадок необхідним критеріям. Посольство Держави Ізраїль в Україні щорічно відзначає Праведників Народів Світу. Цьогоріч нагородження проводили у м. Бердичеві.

Високу Нагороду отримав онук сім’ї  Стецюк - Дмитро, який живе у Житомирі. Звання, котре заслужено дійшло до родини, хоч і посмертно, викликало непідробні і щирі емоції.

Родина Стецюк врятували життя Моше Блюменфельда, якому зараз 92 роки і він проживає зі своєю сім’єю у Німеччині. Сам він не в змозі говорити, та за нього сказав його син, він записав відео, в якому щиро дякував за порятунок батька.

Ще одне звання отримала Валентина Коваленко за бабусю та маму, котрі врятували Раїсу Шидельман.

За 25 років 2634 громадянина України визнано Праведниками Народів Світу.