Чи дійсно перевищили службові обов’язки? Громадянка Німеччини планує подати в суд на поліцейських

1416

В туалет під конвоєм та жодних пояснень. Окрім цього громадянці Німеччини Ользі Баєр не надали можливість звернутися по правову допомогу, за словами жінки поводилися з нею і літньою подругою нечемно.

«Заволікли туди і намагалися там щось прив’язати, був психологічний тиск. Нас навіть під конвоєм водили в туалет, нам не можна було подзвонити, звернутися по правову допомогу. Порпалися в моєму телефоні, відбирали в мене телефон, сумку», — розповідає Ольга Баєр, громадянка Німеччини.

Виявилося, жінку затримали через підозру у шахрайстві.  сфотографували та відправили на впізнання.   

Після звернень адвоката пані Ольги, слідчі Державного бюро розслідувань відкрили провадження за фактом перевищення службових повноважень правоохоронцями Житомира. Проте, за словами адвоката, спочатку слідчі ДБР відповіли, що не вбачають в діях правоохоронців ознак злочину. Згодом за встановленою процедурою дії слідчих ДБР було оскаржено.

«Ми отримали листа, що вони там взагалі не вбачають ніяких ознак злочину і що порушень з боку поліції немає», — каже адвокат Олександр Грабчук.

«Слідчі територіального управління державного бюро розслідувань розташованого у місті Хмельницькому проводять досудове розслідування за фактом перевищення службових повноважень працівниками управління патрульної поліції у Житомирській області при доставленні заявниці до відділку поліції», — коментує спеціаліст по зв’язкам з громадськістю та ЗМІ ТУ ДБР у м. Хмельницькому Катерина Герасімчук.

Жінка розповідає, правоохоронці вимагали підписувати документи і, за словами Ольги, вдавалися до погроз. 

«Окрім того перевіряються факти ймовірного примушування громадянки давати показання поєднано із застосуванням психологічного насильства працівниками поліції Житомирського відділу поліції ГУ Нацполіції в Житомирській області. Усі вище зазначені факти наразі розслідуються, слідчими перевіряється правдивість та законність дій правоохоронців», — коментує спеціаліст по зв’язкам з громадськістю та ЗМІ ТУ ДБР у м. Хмельницькому Катерина Герасімчук.

Зараз адвокат подає клопотання аби Ольга Баєр отримала статус потерпілої. 

«Попередня правова кваліфікація дії поліцейських це: перевищення влади або службових повноважень працівниками правоохоронного органу; завідома незаконне затримання або незаконний привід та примушення давати показання із застосуванням насильства за відсутності ознак катувань. Санкція статей передбачає позбавлення волі від 3 до 8 років», — коментує спеціаліст по зв’язкам з громадськістю та ЗМІ ТУ ДБР у м. Хмельницькому Катерина Герасімчук