Про всі нюанси роботи та функціонування Центру крові

Минулоріч Кабмін прийняв стратегію розвитку служби крові України,  в якому передбачені певні структурні зміни. Основна ідея самої стратегії централізація закладів служби крові, заготовлення і тестування крові, контроль якості за компонентами крові. 

«Визначено два шляхи за якими потрібно йти… Перше це реорганізація відділів заготовлення крові лікарень, в лікарняні банки крові і створення лікарняних банків крові там де їх немає» – повідомив головний лікар КУ «Житомирський обласний центр крові» Анатолій Чугрієв.

На цей рік було передбачене фінансування центру крові у розмірі 8 млн 300 тис грн, в той час коли заклад потребував 21 мільйон. А з тих передбачених трохи більш як 8 млн грн , по факту центр отримав менше чотирьох.

Новоград-Волинський відділ за 2019 рік виготовив компонентів крові на загальну суму  368 тис грн, тоді як на утримання відділу пішло 2 млн. Коростенська філія виготовила компонентів  на 508 тис грн, а на утримання витратили більше мільйону. Скорочення зумовив економічний аналіз ситуації.

Анатолій Чугрієв каже, за умови закриття цих відділів в планах відновити виїзну форму заготовлення крові. Двічі на місяць спеціалізована автівка виїжджатиме в Новоград-Волинський та Коростень, ще на меті  включити у цей графік і Бердичів.

Виїзна форма існує в усьому світі. В Японії Канаді й Нідерландах більше 50% усієї крові в рік заготовлюється у такий спосіб. Для цього потрібен транспорт, який просять ще з 2008 року. До того ж Житомирський центр крові має амбітні плани модернізації, аби виконати їх та суттєво покращити якість надання послуг, центру необхідна фінансова підтримка або держави, або області, або бізнесу. До поки останні визначаються, головний лікар демонструє готовність. 

З 2008 року центр крові розробляв близько п’яти різноманітних програм, жодна з яких втім не потрапила на розгляд сесії обласної ради