Медики психіатричної лікарні кілька місяців замість зарплатні отримують обіцянки

Ранок 7 вересня, під стінами Житомирської ОДА медики знову вийшли на мітинг, люди по вуха в боргах та кредитах, а все тому, що вчасна заробітна плата так і не приходить на картки.

«Ми прийшли сюди, навіть не стільки, щоб нам пояснили, тому що нас як найманих робітників, знаєте, мало хвилює в чому проблема, ми хочемо, щоб нам виплатили кошти за роботу, яку ми зробили. Ми всі в боргах, кредитах тому, що нам немає за що жити», — розповідає сестра медична палатна Ольга Корнієнко.

Востаннє медики отримали аванс за липень. А станом на 7 вересня справа не зрушилася з місця, проте працівники закладу продовжують безкоштовно працювати так як не можуть покинути своїх пацієнтів.  

Які причини такої тривалої затримки заробітної плати медикам та які відповіді вони отримують ставлячи питання про гроші.  

«З 1-го квітня перейшло фінансування в національну службу здоров’я, а ті не фінансують. Проблема в тому, що далі не фінансується з боку НСЗУ. Ми дзвонимо, контролюємо, а вплинути на це не можемо ніяк», — коментує головний лікар Житомирського обласного центру психічного здоров’я Олександр Гусак.

Осінь — період загострення хвороби у хворих, які мають психічні розлади. Медики наголошують, такі пацієнти небезпечні для суспільства, якщо їх вчасно не пролікувати, але і працювати задарма теж втомилися.

Заступниця голови Житомирської ОДА зауважує, така ситуація склалася через недбалість керівника медичного закладу, який невчасно повідомив про проблеми з виплатами.

Директор медичного спеціалізованого центру запропонував медикам, які мають найбільш скрутне фінансове становище посади у своєму закладі, аби хоч якось вийти з положення. 

Заступниця додає, медичний заклад неправильно подав документи на пакет послуг до НСЗУ,  вони мають самостійно виправити помилки, аби отримати фінансування. Наразі область теж неспроможна дофінансувати медичний заклад, однак, Наталія Остапченко запевняє, ситуацію бере під особистий контроль