У Камінному Селі на Олевщині вандали зрізали унікальний мох

1067

Камінне село — унікальний геологічний заказник єдиний в Україні. Тут просто серед лісу розкидані гігантські кам’яні брили, сліди на поверхні каменів, азалія понтійська та мох непритаманні нашій кліматичній зоні, найближчі родичі ростуть лише в Малій Азії і на Кавказі. І ось саме на унікальний мох зазіхнули крадійчуки, які живцем здерли сфагнум та встигли напакувати більше сотні ящиків. 

Першими правопорушників помітили туристи, вони і повідомили лісівників. 

На території заказника Камінне Село заборонена будь-яка діяльність, а подібні злодіяння завдають унікальному екосередовищу величезних збитків.  

Очевидці переконані діяли правопорушники організовано, готувалися до крадіжки.

У машині, яка перевозила поцуплений мох, знаходилися коростенці. Лісівники склали на порушників адмінпротокол. Відтепер на справу чекає судове засідання. Однак, фахівці впевнені, навіть якщо сума збитків повернеться у державу, то чи зможуть одвічне каміння відновитися – невідомо.

Наразі невідомо для чого зловмисники намагалися вивезти велику партію моху. Науковці, лісівники та краєзнавці розглядають кілька версій: серед них і продаж, і декоративне озеленення приватних територій, можливо навіть, мох поцупили для виготовлення ліків