Нові правила проведення місцевих виборів

936

Цьогоріч місцеві вибори проходитимуть в нових умовах через COVID-19. Про забезпечення відповідних умов та правопорядку під час виборів говорили сьогодні у ході прес-брифінгу громадської мережі Опора. Питань багато, відповідей – зась. Зокрема, процес голосування хворих на коронавірус, тих, хто знаходиться на самоізоляції. Питання до захисту членів ДВК. І навіть за наявності захисних костюмів та дезрозчинів, яким чином оброблятиметься бюлетень? 

«Це перші вибори, коли перед нами багато викликів і як буде відбуватися день голосування, не знає ніхто. Дільничні виборчі комісію мають дезінфікуватись кожні дві години, там має відбуватися замір температури, члени ДВК мають сидіти на відстані. Для людей, які будуть мати температуру вище 37,2 або будуть мати ознаки ГРВІ має бути окрема кабінка і окрема скринька», — розповідає координатор Громадянської мережі ОПОРА в області Тарас Чмут.

На даний час Житомир вже увійшов до помаранчевої зони. Ті, хто вдома на самоізоляції, мають до 20 жовтня надати довідку про те, що вони хворі на коронавірус, це може зробити їх представник, голосуватимуть вони за принципом «на дому». Ті, хто знаходяться на стаціонарному лікуванні, будуть голосувати як на спецдільниці, контролювати процес теж будуть члени ДВК в захисних костюмах.

Засоби захисту для членів ДВК має забезпечувати місцева влада