Плавання — важливий спорт для молодого покоління

1264

Восени 1968 року у Житомирі відкрився перший басейн, тут  провели й перші міські змагання — Чемпіонат центральної ради добровільного спортивного товариства «Авангард». Охочих поплавати в новенькому басейні не бракувало, однак спортивних груп, утім, як і тренерів, — були одиниці. За більш як півстоліття Авангард не втратив популярності. Навпаки, кажуть, спортсмени та тренери – плавання сьогодні життєво необхідний вид спорту, адже цивілізація внесла свої корективи, міцно вкорінивши офісний спосіб життя.

«В середньому діти плавають за одне тренування близько 5-6 кілометрів», — зауважує старший тренер відділення плавання ДЮСШ «Авангард» Віктор Демб.

Офісна робота та малорухливий спосіб життя став справжнім супутником цивілізації. На сьогодні одним з найкориснішим видом спорту є плавання. У воді тіло перебуває наче в стані невагомості, відсутнє навантаження на суглоби та кістки, на відміну від інших видів спорту. Під час плавання відбувається рівномірне навантаження на все тіло. 

«Тренування у старшій групі 3-х годинне. Якщо готуємося до змагань за тренування пливемо 6 км, а то й більше. У звичайній групі діти пливуть 4-4,5 км за тренування», — розповідає старший тренер відділення плавання ДЮСШ «Авангард» Віктор Демб.

Під час тренувань у басейні організм загартовується, тренуються й судин, нормалізується артеріальний тиск, зміцнюються глибокі м'язи спини і пресу. Окрім басейну, спортсмени займаються у спортивній залі, такі тренування називають «сухим плаванням». 

«Коли діти приходять ми перш за все проводимо тренування в залі, ставимо координаційні рухи, які необхідно виконувати у воді і у деяких дітей прибирати відчуття страху», — каже заслужений тренер України Валерій Негієвич.

Один із вихованців Віктора Демба у плаванні вже більше 10 років, за цей час став майстром спорту, чемпіоном, призером  та рекордсменом Житомирської області. Брав участь у Чемпіонаті України та міжнародних змагань. І хоча навчається у Києві, відмовлятися від тренувань у Житомирі не хоче. 

«Коли вступив в Київ в університет, то там тренуюсь самостійно, а коли приїжджаю на вихідні додому, то проводжу тренування у Віктора Демба», — розповів рекордсмен Житомирської області з плавання Олексій Дацун.

Валерій Негієвич  заслужений тренер України, у Житомирі тренує дітей 5 років. Загалом має стаж тренера 47 років і за своє життя виховав призерів Європи серед дорослих та учасників Олімпійських ігор, на цьому не збирається зупинятися, а на меті має виховати учасника Олімпійських ігор уродженця із Житомирщини. 

Змагання — не лише шанс проявити себе та зайняти призове місце, це моральний виклик для спортсмена, а особливо для його тренера. А тому наставники займаються не лише фізичним тренуванням майбутніх чемпіонів, а й їх психологічним станом. 

Я коли зазвичай приїжджаю зі змагань, кажу «дайте 3 дні відпочити», — каже старший тренер відділення плавання ДЮСШ «Авангард» Віктор Демб. 

Зараз дитячо-юнацька спортивна школа запрошує на тренування нових спортсменів. Аби потрапити у спортивну групу та в майбутньому висуватися на змаганнях є один з головних параметрів — зріст від 170 см для дівчаток та 180+ для хлопців