ГУ ДПС у Житомирській області розповіли про надходження до бюджету та відшкодування під час COVID – 19

Заплати податки – і спи спокійно. Відомий афоризм американського письменника Олівера Холмса, схоже, вкорінюється і у нас. Податківці звітують за цьогорічний січень-вересень, не приховуючи гордості: податкова свідомість у громадян зросла. 

«Податкової службою Житомирщини забезпечено за 9 місяців 8,6 млрд гривень надходження до зведеного сюжету України, що на 3,6% більше в порівнянні з минулим роком. Що стосується державного бюджету, то надійшло 3 млрд 600 млн гривень. В порівнянні з минулим роком це на 5% більше відповідного періоду поточного року» — повідомив перший заступник ГУ ДПС у Житомирській області Володимир Шелест.

Основними наповнювачі казни — самі громадяни. З початку року у розпорядження місцевих бюджетів Житомирщини платниками податків спрямовано майже 5 мільярдів гривень. 

Важливе місце у формуванні бюджету займає надходження єдиного соціального внеску. Головне управління державної податкової служби контролює дотримання податкового законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів громадян, аби забезпечити реалізацію державної політики з адмініструванням єдиного внеску.

Комфортні умови платникам для своєчасної сплати податків – задача номер один для сучасного податківця. Припиненням використання схем ухилення від оподаткування – на контролі. У податковій підкреслюють, в умовах пандемії зважили на проблеми підприємців й внесли до чинного законодавства ряд тимчасових змін.

В умовах карантину дозволено проведення наступних податкових перевірок: документально запланованих, з підстав визначених статтею 78 Податкового кодексу та фактичних перевірок групи підакцизних товарів. 

Камеральна перевірка проводиться упродовж 30 календарних днів, котрі настають за останнім днем граничного строку подання декларації з податку на додану вартість. 

В розрізі видів діяльності бюджетне відшкодування розподіляється таким чином:

-         23% лісопильне та стругальне виробництво;

-         5% добування та оздоблення каменю, виробництво паперу та картону;

-         4% виробництво меблів.

Решта складає фармацевтична галузь, виробництво взуття та верхнього одягу, виробництво скловиробів, машинного устаткування та інші.

Податківці закликають відповідально ставитися до ведення своєї діяльності, дотримуватися норм Податкового кодексу України, самостійно звертати уваги на ризики і не забувати: податки — це ціна, яку ми платимо за можливість жити у цивілізованому суспільстві