На Житомирщині підозрюють вкид бюлетенів: за даними ТВК на вибори з’явилося 98% виборців

763

Підозра на вкид бюлетенів у невеличкому селі Ємільчинського району з’явилася після повторного перерахунку голосів на ДВК. Виявилося, що на деяких відривних талонах відсутні підписи людей або ж підписи виборців надто схожі між собою.

«Крім того, що не стояли підписи, то так само вони були схожі, тому і виникла підозра така і я звернувся актом до ТВК», — каже кандидат в депутати Ємільчинської селищної ради від політичної партії «Європейська Солідарність» Володимир Лугина.

«Порушення перш за все були в тому, що контрольні талони під час виняття з мішка були розкриті. В секюріті пакеті був відсутній протокол з підрахунку голосів депутатів до селищної ради. А протокол підрахунку голосів до районної ради пункт 12 і 13 не відповідав дійсності», — розповіла секретар ТВК Надія Андрощук.

Сама ж голова ДВК всі порушення списує на людський фактор. 

У селі Рудня-Іванівська мешкає близько 800 осіб. Секретар ТВК пояснює, загалом до списку виборців на виборчій дільниці зареєстровано 727 людей, з них проголосувало 627 та 8 на дому, що складає 98% виборців, а не 86%.

Селищний голова Рудні-Іванівської та голова ДВК стоять на своєму, явка односельчан складає 86%, а не 98%. 

«Все у нас добре, не 98%, а 86%. Не знаю, що вам сказали в ТВК, у нас 86%. 720 бюлетенів було, проголосували 620. Немає ніякої фальсифікації», — запевняє голова селищної ради Олександр Дідус.

Місцеві переконують, на вибори ходили сім’ями у повному складі. Кажуть, навіть їхні діти з інших міст приїхали проголосувати. 

«Не 98%, а казали 86. Мій син живе в Олишах і він теж приїхав проголосувати», — сказала місцева жителька Світлана Кльоц.

«Я в день ходила, було дуже багато людей», — каже продавчиня.

«Людей було багато. Мій син в Києві, а голосувати приїхав сюди», — переконує місцева жителька Євгенія Сорока.

Громадські діячі іншої думки про відсоток явки на виборах,  розповідають, частина населення перебуває на заробітках, проте у день голосування вони ніби були у селі. 

За справу довкола виборів на дільниці у маленькому селі на півночі області взялася поліція та прокуратура