Перша міська лікарня на критичній межі

654

Станом на сьогодні перша міська опорна лікарня заповнена на 84%, а це 168 зайнятих місць ковідними хворими з 200 можливих. Лише за ранок понеділка, лікувальний заклад вже госпіталізував 15 житомирян. Через катастрофічну нестачу медичних працівників до роботи залучили лікарів іншого профілю. 

«Життєвий ресурс трошки вичерпаний, вже включаються механізми природнього відбору», — каже медичний директор КП «Лікарня №1» Андрій Волков.

З початку епідемії COVID-19 інфекційне відділення міської лікарні було розраховане на 40 ліжко-місць, а на сьогодні задіяно вже 6 відділень, які перепрофілювали на інфекційні. Для роботи катастрофічно не вистає і медиків. 

«В середньому хворий займає приблизно 10-14 днів. Ліжка виділені у нашому інфекційному та терапевтичному відділеннях і нашому пологовому. Ми вже задіяли лікарів іншої спеціальності для роботи у цих відділеннях, навіть не терапевтичних, бо у нас катастрофічно не вистачає персоналу», — розповідає медичний директор КП «Лікарня №1» Андрій Волков.

Силами благодійників на балансі лікарні для ковідних хворих є 13 апаратів штучної вентиляції легень, станом на ранок понеділка одна жінка підключена до ШВЛ. На неінвазійній вентиляції легень перебуває 8 хворих, а на кисневій підтримці близько 60 осіб. 

«Пацієнтів, яких нам привозить швидка, приблизно третина повертається додому. Основна причина відмови — відсутність показів до госпіталізації», — додає медичний директор КП «Лікарня №1» Андрій Волков.'

Пік захворюваності прогнозують на першу-другу декаду грудня, але вже зараз до лікарні госпіталізують не усіх, потрапляють у стаціонар хворі із низькими життєвими показниками. А виписують додому відразу, коли зникає загроза життю пацієнта. 

На 95% лікарня фінансується за рахунок НСЗУ, це близько 5 млн. грн, однак і цього недостатньо. За необхідності лікувальний заклад отримує централізовану допомогу з бази спецмедпостачання: медикаменти та засоби індивідуального захисту