У Малині прощалися з полярником Василем Омельяновичем

710

Сьогодні на Малинщині прощалися з полярником Василем Омельяновичем. Майже півроку рідні та друзі чекали на повернення тіла загиблого. Василь загинув на українській станції «Академік Вернадський», версію самогубства підтвердили чилійські судмедексперти. Тіло нашого земляка привезли пізно ввечері на вихідних. Сьогодні ж поховали у рідному Малині.

До будинку 34-річного Василя Омельяновича сходяться люди, приїхали друзі та колеги з різних куточків України, аби попрощатися із чоловіком. Талановитий кухар, досвідчена і відповідальна людина, товариш та побратим: друзі згадують Василя Омельяновича. 

Коли він повернувся з першої експедиції, (він сказав) не «здраствуйте», а «я їду знов». Це його перші слова, це його життя було, він жив цім», — каже батько Василя Микола Омельянович. 

«Василь був дуже гарним і надійним другом, товаришем, навіть братом», — розповідає біолог Юрій Шепета.

«Якщо люди вегетаріанці старався готувати для них, хоча у нас це не передбачено», — згадує біолог Іван Пернікоза.

Дорога нашого співвітчизника додому зайняла майже півроку, увесь цей час рідні отримували різні відповіді. 

Як мені пояснили, у нас в Україні немає підтвердження про те, що це дійсно ця людина. База знищується», — каже невістка Любов Омельянович. 

«Передані відбитки значно прискорили питання про повернення додому», — зазначила експерт з комунікацій ДУ Національного антарктичного наукового центру Олена Марушевська.

Рідні та друзі й досі не вірять у самогубство, кажуть, чоловік мав плани на життя. 

У полярника залишилися мати, тато, брат та два вірних друга — хаскі Хатіко та Аська. Поховали Василя на цвинтарі у рідному Малині