Карантин вихідного дня: коли запровадять та які обмеження будуть діяти

960

Уряд попри протести підприємців вирішив в Україні запровадити карантин вихідного дня для боротьби зі стрімким поширенням COVID-19.Він почне діяти від 14 листопада. Відповідне рішення Кабмін ухвалив на сьогоднішньому засіданні.

У які години діятимуть обмеження?

З початку доби суботи до початку доби понеділка на всій території України (незалежно від кольору карантинної зони) повинні будуть діяти нові обмеження.

Що буде зачинено та заборонено у вихідні?

У суботу та неділю :

- закритими будуть фудкорти і розважальні зони у ТРЦ — планується дозволити роботу тільки магазинам;
- на вихідних діятиме заборона розважальних і масових заходів;
- заборона на діяльність установ культури (зокрема кінотеатрів, театрів, музеїв);
- ресторанам, кафе та іншим закладам громадського харчування дозволять працювати тільки на виніс.

Що працюватиме?

Під час карантину вихідного дня в Україні працюватимуть лише:

- продуктові магазини;
- аптеки;
- транспорт;
- автозаправні станції,
- ветеринарні аптеки.

Чи можна буде виходити з дому?

Швидше за все можна. Про обмеження вільного пересування містом, як це передбачено режимом локдауну в деяких країнах Європи, поки не повідомлялося.

Чи надовго вводять такий карантин?

Президент Володимир Зеленський пообіцяв – режим карантину вихідного дня триватиме лише кілька тижнів до стабілізації ситуації в Україні.

Які ще заходи може запровадити уряд для боротьби з COVID-19?

Закривати школи (особливо початкові класи), дитячі садки, зупиняти транспорт чи роботу компаній та підприємств на загальнонаціональному рівні Кабмін поки не планує.

Однак, уряд обговорює низку заходів, які мають стати на заваді поширенню коронавірусу. Серед них:

- спеціальні години для літніх людей. МОЗ має намір запропонувати торговим точкам та магазинам затвердити часовий проміжок з 10 до 12 годин саме для обслуговування людей віком 60+. Таку опцію вже намагалися застосувати окремі мегамаркети навесні, однак популярності такий крок не отримав;
- заборона на планові операції та госпіталізації. Цей захід вже діє: лікарні в Україні відучора приймають лише ургентних хворих;

- жорсткі вимоги та заборони для червоних зон. Обмеження регулює зокрема і місцева влада, яка часто відмовляється запроваджувати рекомендовані Кабміном норми. МОЗ пропонує додатковий критерій: якщо в області чи місті кількість позитивних тестів перевищить 20% зі 100 протестованих, то такі регіони будуть зобов'язані застосовувати весь перелік обмежень та заборон для червоних зон, в тому числі закривати ресторани і зупиняти рух громадського транспорту.

Окремий захід — польові шпиталі. Головний санітарний лікар країни сподівається – до таких мір не дійде