Завтра в Україні вшановують пам'ять жертв голодомору: історії тих, хто вижив

677

Напередодні дня пам’яті ми знайшли історії свідків тих страшних часів.

У Державному обласному архіві залишились вражаючі згадки очевидців як люди у пошуках поживитися їли одне одного. Кажуть, такі випадки були непоодинокі.

«Мама, щоб зберегти життя іншим дітям пішла на вбивство своєї дитини. З останків варила суп і інших членів родини годувала ось цими розчленованим тілом іншої дитини. Пожертвувала однією дитиною і врятувала життя іншим дітям», — розповідає начальниця відділу інформації Державного архіву в Житомирській області Галина Гуменюк.

«У сусідів Архіпів залишилася мати з дочкою, їй було 18 років, гарною була, коса в неї була по пояс. А коли дочка померла, то мати, щоб її не з’їли тягнула за косу на цвинтар, хоча і у самої не було сил. На цвинтарі неподужала навіть яму викопати, а тільки піском її прикидала». І таких історій тисячі. Геноцид українського народу закарбувався у пам’яті. Начальниця відділу Державного архіву згадує історії, які їй переповідала бабуся.

«Моя бабуся розповідала, вони взяли просо і от вони це просо перемішали із глиною і завалькували на гору. Тоді, коли зовсім не було чого їсти ,вони відколуплювали цю глину, в воді розмочували і варили куліш», — згадує Галина Гуменюк.

Примусова колективізація фактично вбила українське селянство. «Червона» влада забирала усе.

Загалом обласний архів налічує понад 3 тисячі свідчень людей, яким вдалося пережити голодомор.

До Дня пам’яті жертв голодомору у архіві відкрили виставку із свідченнями та світлинами 32-33 років ХХ століття.

Куркулі, так їх називала радянська влада. Забираючи останні пожитки, знищували сильний народ. Український національно – визвольний рух не був на руку «совєтам». Єдиний вихід – забрати останнє. Загалом під час великого голоду померло майже 4 млн українців, хоча деякі історики називають суттєво більші цифри. В архіві збереглися історії жертв «Закону про п'ять колосків»

«Вороги народу» як про них казали «червоні» часто ставали жертвами репресій та заслання.