Платити чи не платити за ІФА-тест, якщо є направлення лікаря?

1219

Метод ІФА-тестування визначає імуноглобуліни двох типів: M і G. M свідчать про гострий процес захворювання, G — людина перехворіла або інфікувалася вірусом і вже виробилися антитіла. ІФА тестування безкоштовне, за умови наявності направлення від сімейного лікаря, за власним бажанням зробити ІФА-тест можна платно.

«Якщо лікар вважає, що такий тест треба пройти, він виписує електронне направлення створює, і за електронним направленням такий тест — безкоштовний» — каже медичний директор КП «Центр ПМСД» Людмила Бондаренко.

Натомість рішення виконавчого комітету міської ради визначає, безкоштовно здавати ІФА тест можуть тільки пільговики. 

В управлінні охорони здоров’я своя версія: саме сімейний лікар з огляду на історію хвороби, визначає чи платити пацієнту за ІФА тест, чи ні.

«В кожній конкретній ситуації треба розбиратися. Тому, що законодавство у нас змінюється дуже часто, а тим більше протоколи МОЗ. Захворювання нове, все нове, ще не вивчено досконало, тому весь час зміни відбуваються. Давайте, трішки спокійніше всі будемо» — розповіла начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Ірина Шкап.

ІФА-тест також роблять безкоштовно пацієнтам, які мають планову операцію, або ж при госпіталізації до лікарні. Національна служба здоров’я України ІФА-тестування не оплачує.

У юридичному департаменті міської ради стоять на своєму, питання тестування врегульовано рішенням виконкому, яке розробили відповідно до стандартів МОЗ. 

Люди, у свою чергу, підтверджують,  платять за ІФА-тест навіть маючи направлення лікаря.

Остаточну крапку у формулі: платимо – не платимо, маючи направлення лікаря, поставити все-таки не вдалося. Схоже, ІФА квест кожен проходитиме по-своєму