У ГУ ДПС у Житомирській області розповіли про зміни у застосуванні РРО

Податківці інформують – у Житомирській області понад 50 тисяч ФОПів, а от реєстраторів розрахункових операцій, тобто касових апаратів, використовує менше 6 відсотків. Робота більш ніж 2 тисяч ФОПів, які мають статус «ризикових». Серед цієї категорії РРО використовує менше 2-х відсотків. Через невдоволення підприємців до закону внесли корективи.

З січня нового року РРО обов’язково мають використовувати підприємці з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

«До цієї категорії віднесено ФОПів, які займаються реалізацією технічно складних побутових приладів, які підлягають гарантійному ремонту; реалізації лікарських засобів, виробів медичного призначення, надання платних послуг у сфері охорони здоров’я, а також реалізацію ювелірних, побутових виробів з дорогоцінних металів» — розповідає заступниця начальника ГУ ДПС у Житомирській області Ірина Свєтяш.

Якщо раніше встановити РРО мали усі підприємці, то з січня 2021 року відтермінували на рік обов’язкове використання касових апаратів для підприємців, які ведуть продаж в інтернеті, реалізують запчастини та вживані товари. Також ці зміни стосуються готелів, ресторанів, туристичних агентств, салонів краси… У податковій наголошують – штрафні санкції також змінили.

Податківці наголошують РРО не використовуватимуть платники 1-ї групи – це роздрібний продаж на ринках та надання побутових послуг. Також фіскалізація не стосуватиметься розрахунків за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та сервісу переказів коштів. Механізм у, який пропонували ввести, також не є актуальним.

На офіційному сайті ДПС (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/) платник податків може знайти банер «Програмні РРО». І за посиланнями знайти усю інформацію, яка цікавить. Від схем роботи та переваг до відеоуроків з використання касових апаратів. Допомогу можна отримати як онлайн на офіційних сайтах, у соцмережах; так і у центрах обслуговування платників. Таких на Житомирщині більше 20-ти. Податківці наголошують, аби з нового року не отримувати штрафи, усі «ризикові» групи підприємців мають встановити РРО. Їх ще у області близько 1400. Для цього необхідно зареєструватися, отримати електронний підпис. Важливо, програмне забезпечення РРО і ключ безкоштовні. Для сумлінних покупців, нагадують податківці, є важлива опція: кожен самостійно може перевірити на сайті ДПС за чеком, чи працює підприємець у законний спосіб.