У Базовому лісорозсаднику ДП «Житомирський лісгосп» розповіли як росте новорічна ялинка

В Україні в середньому в рік заготовляють близько 1 мільйона новорічних ялинок. Це не тільки ялина, а й сосна та ялиця. На Житомирщині зелених красунь з насінини вирощують на базовому лісорозсаднику.

Аби виростити метрову красуню із насінини потрібно 4 – 5 років. Лісівники наголошують – зростити дерево ціла наука. Хвойні дуже примхливі і вимагають особливого догляду.

«Сам процес пророщування відбувається буквально 2-3 тижні. Найголовніше збереження вологи та температурного режиму — це найважливіший етап» — повідомив начальник базового лісорозсаднику ДП «Житомирський лісгосп» Андрій Заремблюк.

Цьогоріч тут посадили близько півмільйонна насінин. Роблять усе вручну. Спочатку насінини дозрівають у теплиці(кожна має по 100 тис. саджанців), потім їх виносять загартовуватися на свіже повітря. Зараз зеленим пухнастикам по півроку. 

Ялинка у горщику – новорічний тренд останніх років. Кожен, хто придбав таку зелену красуню після свят зможе висадити її біля будинку.

«Краще купити ось таку невеличку ялинку, яка має співвідношення кореневої системи до надземної. Ви тоді її висаджуєте, вона без проблем вкорінюється і росте, і приживається. Така коштує 80 гривень» — розповів начальник базового лісорозсаднику ДП «Житомирський лісгосп» Андрій Заремблюк.

Ціни на новорічні ялини та сосни у горщику різняться. Усе залежить від висоти дерева. Загалом ціна коливається від 150-ти до 600-та гривень.

0,20-0,40 м – 150 гривень
0,41-0,60 м – 195 гривень
0,61- 1,0 м – 405 гривень
1,01-1,50 м – 498 гривень
1,51- 2,0 м – 600 гривень.

Ціна заготовленої живої ялинки стартує від 90-та до 400-та гривень. Якщо висота 3 і більше метрів– треба сплатити 300 гривень ПДВ за кожен метр.

до 1 м – 90 гривень
1,01-1,5 м – 150 гривень
1,51-2,0 м – 210 гривень
2,01-2,5 м – 300 гривень
2,51-3,0 м – 405 гривень.

Легально купити ялинку можна за такими адресами: 

м. Житомир, вул. Степана Бандери, 8, контора лісгоспу
м. Житомир, проспект Миру, 89, Богунське лісництво
Житомирський р-н, с. Березівка, Березівське лісництво
Житомирський р-н, с. Бондарці, Корабельне лісництво
Житомирський р-н, с. Левків, вул. Гринцевича, Левківське лісництво
Житомирський р-н, с. Новий Завод, Новозаводське лісництво
Житомирський р-н, с. Пилипівка, Пилипівське лісництво
Житомирський р-н, с. Березина, автотраса Київ-Чоп 124-й км, кафе-магазин «Лісовичок»
Житомирський р-н, с. Дениші 2, Тригірське лісництво

Продають ялинки і у  державних лісгоспах. Важливо дивитися на маркування – бірки або ж пластмасові стяжки.  Повторно їх використати не можна. Ці маркування мають індивідуальний номер та штрих-код, він є в Системі електронного обліку деревини. Лісівники ж запрошують купувати ялинки не тільки на новорічні свята