«Живий ланцюг» 1990 року у Житомирі

На початку минулого століття українська революція розгорнулася з новою силою. 22 січня 1918 року ІV Універсал Української Центральної Ради проголосив незалежність Української Народної республіки.

-    Народе України! Твоєю силою, волею, словом на землі Українській Вільна Народня Республіка.

-   … всіх громадян Самостійної Української Народньої Республіки кличемо непохитно стати на сторожі добутої волі та прав нашого Народу і всіма силами боронити свою долю від всіх ворогів селянско-робітничої Самостійної Республіки Української.

Вже за рік на Софіївському майдані у Києві проголосили об’єднання УНР і ЗУНР.

На урочисте проголошення акту збирали і делегатів із Житомира.

У Житомирі про подію оголосили у лютому. Майже через рік ЗУНР в односторонньому порядку прийняла рішення скасувати Акт Злуки. Однак, це об’єднання вже сколихнула українців. 

Майже століття поспіль українці зазнавали невдач у боротьбі за вільну країну.  У 90-х роках Незалежність стала реальністю. Першим кроком був «живий ланцюг» - акція єднання. Підготовка почалася ще у 89-му. За неофіційними даними від 1 до 5 мільйонів людей у переддень річниці Акту Злуки об’єдналися від Івано – Франківська до Києва. Ініціатором став Народний Рух України. Шлях проходив і через Житомир. 

Організатори згадують – вирішили стояти із синьо – жовтими стягами. Таких прапорів у продажу не було, вирішити самостійно пошити. Однак, зіткнулися із проблемою – у Житомирі тканини такого кольору не знайшли. Кажуть, її спеціально заховали. 

Ланцюг тягнувся із початку Богунії до виїзду із Житомира в напрямку Києва. На підтримку приїхали і колеги з Івано-Франківська. Кажуть, було хвилювання й напруження, однак позитивні емоції все ж таки переповнювали.

У натовпі знайшлися й невдоволені, проте охочих підтримати «українську хвилю» все ж таки було в рази більше. 

«Майво цих прапорів люд сприймав прекрасно. Ви знаєте, таке піднесення було, що от починається буквально відлік нової епохи. Знову жовтогаряче сонце свободи сходить на блакитному українському небосхилі» — розповів організатор «Живого ланцюгу» у Житомирі Святослав Васильчук.

Балтійський «живий ланцюг» у 89-му проти наслідків «пакту Молотова – Рібентропа» надихнув Народний Рух України на перебудову. Саме цей день 90-го року показав незламну рішучість і волю українців до об’єднання. Тепер традиція прижилася і щороку повторюється по всій Україні, цьогоріч, щоправда, онлайн