Податківці розповідають про зміни у застосуванні РРО з нового року

727

З нового року набрав чинності закон про застосування РРО, тобто касових апаратів. Більш, ніж дві тисячі ФОПів у області мають статус ризикових. Ця категорія платників обов’язково має встановити реєстратори розрахункових операцій. 

«1 січня 2021 року набрав чинності Закон України від 01.12.2020 року №1017-ІХ, яким було внесено зміни до Податкового кодексу, а саме щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій та інших правових норм» — повідомив заступник начальника ГУ ДПС у Житомирській області Ігор Завгородній.

Згідно з новою редакцією цього закону з нового року РРО не застосовується платниками єдиного податку другої – четвертої групи, обсяг доходу яких за рік не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, окрім деяких категорій.

Відтепер у обов’язковому переліку застосування немає: продажу та надання послуг через інтернет, роздрібної торгівлі секонд-хендом, ресторанів та кафе, турагенств та операторів, готелів і реалізації текстилю та автозапчастин.

У області вже встановлення понад 9 тисяч РРО, однак згідно зі змінами їх повинно побільшати.

Новий закон – скасував невідповідність готівки у місцях проведення розрахунків та за відсутність попереднього програмування, крім підакцизних товарів. Тепер не буде і фіскального кешбеку за скарги покупців на бізнес.

Податківці наголошують – первинну документацію платникам єдиного податку вести не потрібно, це можна робити у довільній формі для себе. Варіюється і питання надання чеку.

На сайті головного управління є усі безкоштовні програми для програмного РРО