Ексклюзив: директор краєзнавчого музею показав скелет мамонта, прихований від очей сторонніх

У підвалі Свято-Хрестовоздвиженського кафедрального собору знаходиться розібраний скелет мамонта. Сторонніх до приміщення не пускають. 

Скелет мамонта вже кілька десятків років прихований від очей житомирян. Містом почали ширитися чутки, що кістяк мамонта вже знаходиться у чиїсь приватній колекції.

«Ну його взагалі ніхто не бачив вже більше 20 років. Проскакували лише якісь фотографії в інтернеті. Я прихожу туди, кажуть: «так він у нас», прихожу сюди, кажуть: «Так, стоїть», приходжу туди, кажуть: «Ні, він давно на реставрації, ось такі нестикування відбувається. Тобто мені почало здаватися, що він вже знаходиться в якійсь приватній колекції. І не тільки я так думаю, думав» — каже блогер Артем.

Директор краєзнавчого музею чутки спростовує. 

«Так, пліткують по Житомиру, що цього мамонта немає. Тому ми хочемо спростувати даний міф і як бачите, кістяк представлений тут. А з приводу того, що подейкують, що ми його продали, вивезли, розкрали, то таки дійсно, що це вже цілком дістало» — сказав директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

Доступ до скелету мамонта мають тільки наукові співробітники музею, такі заходи безпеки застосовані через малу площу приміщення, аби відвідувачі ненароком не пошкодили експонат.

Фахівці вже відреставрували скелет та склали кістки в пакувальні пакети, на все про все витратили 20 тис. грн. В розібраному  вигляді мамонт чекає свого переїзду в нове приміщення. 

«Ви бачите, що кістяк мамонта перебуває вже у розібраному стані, розбирання кістяка проходило поетапно, із фотофіксацією» — розповів директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

На власні очі житомиряни та гості міста зможуть побачити скелет мамонту відразу після закінчення ремонтно-реставраційних робіт будівлі магістрату. Будівельники обіцяють закінчити роботи у поточному році