У Житомирі знову мітинг: родичі психічно хворих проти переїзду поліклініки

Поліклініка психіатричного диспансеру вимушена змінити місцезнаходження. Відтепер лікувальний заклад знаходитиметься на території обласного спеціалізованого центру, пацієнти та їхні родичі категорично проти таких змін.  

«У нього така специфіка захворювання, що він щось може сказати, щось ні, щось розуміє, а щось ні. І ось, стосовно походу у лікарню, то у нього це категоричне ні, а ось в цю поліклініку він ходить, він впевнений, що саме тут йому нічого не зроблять» — розповіла родичка людини з психічним захворюванням Лілія Вербовська.

«Їхати на Гуйву в Зарічани вона боїться, а сюди вона може прийти» — додав родич людини з психічним захворюванням Валерій Герасимюк.

Причина переїзду — відсутність коштів на утримання закладу, кажуть у  диспансері.   

«Чим це зумовлено: це не чиєсь бажання, а це зумовлено зміною фінансування і відсутності коштів на утримання цього диспансеру у цьому приміщенні, в той час, коли є вільні приміщення у психіатричній лікарні. Просто так прийти і щось вимагати, то не є доцільним та раціональним» — повідомив завідуючий психіатричним диспансером Генріх Сенкевич.

Однак люди стоять на своєму, доїхати із хворими до Зарічан — справжній виклик.

«Понад 30 років ми ходимо в цю поліклініку. В мене син калясочник, я навіть на вулицю його вивести не можу і мені зараз потрібно буде їхати аж у Зарічани, щоб просто виписати лікування» — каже родичка людини з психічним захворюванням Наталія Гоменюк.

«В швидку ми не могли його занести, його прив’язували та й отримуємо якусь нещасну пенсію. І мені тепер не купити йому їсти, бо потрібні затрати на дорогу» — додає родичка людини з психічним захворюванням Лілія Вербовська.

Однак є ті, хто підтримує переїзд поліклініки. Жителька будинку за адресою Домбровського 16а каже, їй  заважають пацієнти цього медичного закладу. 

Завідуючий психіатричним диспансером наводить приклад Новогуйвинської громади, мовляв там питання вирішувалося на рівні ОТГ.

Тим часом родичі хворих збирають підписи до можновладців, аби ті почули їхню біду та зглянулись