Унікальний розпис Свято-Михайлівського кафедрального собору здатен здивувати

1228

На період карантину у Свято-Михайлівському кафедральному соборі продовжили розпис стін храму. Головна особливість розпису   аутентичний стиль, котрий на думку художників та вірян зобов’язаний буди в Українській церкві. Розпочата ще у кінці 90-х років реставрація церкви продовжується і по цей день.

«В кінці 90-х років у нас постало питання в громаді, що ми уже повинні починати помаленьку відновлювати храм таким, яким він був» — каже настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору Богдан Бойко.

Рішення про реставрацію храму було прийняте ще у кінці 90-х років. Спочатку вирішили реставрувати іконостас та зробити це в українському стилі, а пізніше виникла ідея відновити на стінах храму розписи, котрі використовували у часи Київської Руси на території України

Одним з головних ідейних натхненників оздоблення стін храму, саме в Русько-Українському стилі, став київський художник Денис Белянський. Він мав просту та чітку концепцію: «Українці розписують українські храми в українському стилі».

«Принцип у нас такий: «Українці розписують українські храми в українському стилі». Ось ми до цього дійшли, тому що були сперечання: «Який стиль? Кому і як подобається?». Ми вирішили, що треба дивитися не на стилі, а на світогляд. Світогляд у нас український і з цього ми виходили» — каже головний художник проєкту Денис Белянський.

Головний художник проєкту констатує, незважаючи на послідовне знищення усього українського, все ж таки, залишилося достатньо багато унікальних пам’яток, завдяки яким, можна  не лише відновити, а навіть доповнити оригінальний Українській розпис.

За основу розпису митці брали найкращі зі збережених зразків образотворчого українського мистецтва та мистецтва розпису церковних споруд.  

Отець Богдан не приховує, нове оздоблення храму є надзвичайно унікальними і, більш того, в Україні подібних немає