У Житомирі попрощалися з єпископом Яном Пурвінським

Біля кафедрального костьолу Святої Софії сьогодні зібралися близько тисячі житомирян, вірян та священнослужителів різних конфесій, аби попрощатись із першим єпископом відродженої Житомирської дієцезії Яном Пурвінським. 

За ініціативи єпископа, у Житомирі було розгорнуто широку благодійну діяльність: відкрито їдальню католицької благодійної організації «Карітас-Спес», збудовано дитячий відпочинковий комплекс «Надія» у с. Зарічани для дітей з малозабезпечених родин та родин учасників АТО/ООС. Отець Ян Марія згадує, добродушність єпископа.

За своє життя владика Ян Пурвінський зробив величезну кількість добрих справ. Багато прихожан зізнаються, що трепетом зберігають речі які нагадують їм про єпископа Яна.

Ян Пурвінський був співзасновником Житомирської обласної Спілки поляків України та вніс величезний внесок в її розвиток та роботу. Саме він виступив організатором по впорядкуванню Польського кладовища. Багато священників приїхали з різних міст України та світу, аби в останній раз висловити свою повагу єпископу Яну.

Отець Ян переїхав до Житомира з Латвії у 1977 році і з того часу завжди був активним громадяном міста, за що неодноразово удостоювався нагородами, а у 2019 року йому присвоїли звання «Почесний громадянин міста Житомира». Отець Павло пригадує першу зустріч з єпископом Яном та труднощі, які їм доводилося разом долати у радянські часи.

З різницею у декілька днів померли отець Ян Пурвінський та протоієрей УГКЦ отець Віталій Сидорук, котрі надзвичайно тісно співпрацювали при житті. Рідні протопресвітера, попри нещодавню втрату, також прийшли аби попрощатися з владикою Яном Пурвінським.

«4 грудня 1998 року коли мій батько, о. Віталій Сидорук, прийшов у Житомир, це були його перші дні служіння, владика Ян його прийняв і завдяки його батьківській любові наша громада греко-католиків у місті Житомирі мала змогу служити весь цей час, до 2007 року, у цьому Храмі» — розповів син покійного о. Віталія Сидорука Антоній Сидорук