60 років тому Гагарін підкорив космос

456

60-річний ювілей, саме стільки років тому Юрій Гагарін здійснив орбітальний обліт землі. Політ у космос тривав 108 хвилин. Відправив Гагаріна у космос наш видатний земляк Сергій Павлович Корольов, але замість слави, ледь не помер у таборах.  

Житомир та підкорення космосу. Вулиці, пам'ятники і навіть військовий інститут названі на честь головного ідейника першого польоту людини до зірок Сергія Павловича Корольова. Оригінальними зразками обладнання та техніки можуть похвалитися і в місцевому Національному музеї космонавтики. Нещодавно до виставкової зали потрапив експонат, на який записували розмову космонавтів із Землею. Спеціальний магнітофон, який лишився в Україні в єдиному екземплярі, де замість плівки використовували надзвичайно тонкий дріт. Розробляли тоді таємну техніку в столиці України команда молодих конструкторів. 

«В цьому магнітофоні запис вівся на металевий дріт. Він був тоншим за людське волосся і його товщина складала всього 0,05мм. Від магнітної стрічки, на той час відмовилися, бо вона була не надійною і могла під час польоту розірватися» — розповіла науковий співробітник Національного музею  імені С. П. Корольова Наталія Закревська.

Магнітофон почав працювати за 20 хвилин до старту ракети. Касета була розрахована на 90 хвилин мовлення, тому весь політ записати не вдалося.

Продовжують справу видатного земляка і в Житомирському військовому інституті, де свого часу було започатковано вивчення космічної справи. 

Одним з тих, хто долучився до практичної роботи в космічній галузі і до безпосередніх запусків космічних літальних апаратів став Олександр Франжи, який закінчив військовий навчальний заклад у Житомирі і згодом повернувся в рідний інститут, вже як науковець. 

12 квітня назавжди залишиться не лише Денем працівників ракетно-космічної галузі, а й доказ сили духу, прагнення та реалізації мрії Сергія Корольова  підкорити космос