Неподалік Житомира знаходиться потенційно небезпечне сміттєзвалище

З приходом весни з’являється нова небезпека – загорання сухої рослинності. Лише за минулу добу на Житомирщині силами ДСНС було ліквідовано 32 пожежі, основними причинами яких є людська діяльність.

«Велика у нас ще проблема є – це люди вивозять несанкціоновано сміття, утворюють сміттєзвалища в полях, близько доріг, лісових масивів. Особливо це в сільській місцевості. Якщо по місту це ще якось контролюється, то в сільській місцевості досить проблематично. І це також дуже важливий фактор виникнення лісової пожежі» — повідомив головний лісничий ДП «Зарічанське лісове господарство» Сергій Сірик.

Причиною масштабних пожеж стають неконтрольовані сміттєзвалища, які утворюють в межах сільських населених пунктів самі люди.  

Горіння сміттєзвалищ, з точки зору екологів, одне з найнебезпечніших явищ. Речовини, які виділяються внаслідок таких пожеж, не тільки забруднюють повітря, а й впливають на здоров’я людини. Окрім цього, підпал відходів вважається адміністративним правопорушенням, за яке можуть притягувати до відповідальності. 

Контролювати утворення таких сміттєзвалищ у селищах вкрай важко. Контейнерів по всій місцевості немає, вивіз відходів відбувається максимум двічі на тиждень. 

В селищній раді Троянова зізнаються, проблеми із загоранням сміття були. Таким чином мешканці намагались прибрати територію. 

В Новогуйвинській селищній раді запевняють, нині процес вивезення сміття організовується на території всієї громади. І вже зовсім скоро в усіх населених пунктах будуть встановленні сміттєві баки. 

Не на камеру, керівництво ОТГ пообіцяло, найближчим часом приберуть стихійні сміттєзвалища