Спогади про катастрофу та вражаючі кадри: у «серці» Чорнобиля 10 років працює музей «Зірка Полин»

810

Музей «Зірка Полин» – місце, де повинен побувати кожен, хто приїхав до зони відчуження. Він не залишить байдужим нікого та стане місцем роздумів про минуле і майбутнє людства, місцем пам'яті про страшну трагедію. 

Один з найцінніших експонатів музею – перепустка Володимира Правіка — начальника караулу по охороні Чорнобильської АЕС, яка була при ньому тієї жахливої ночі 26 квітня 1986. О 1-й годині 30 хвилин він прибув до місця аварії й прийняв єдине правильне рішення — організувати гасіння пожежі з боку машинного залу, попереджаючи розвиток пожежі та загрозу вибуху. Під час гасіння пожежі Володимир отримав дуже високу дозу радіоактивного опромінення. В тяжкому стані він був відправлений у 6 клінічну лікарню до Москви, де і помер 11 травня 1986 року. Похований на Мітинському цвинтарі у Москві. Напередодні 35-роковин перепустку вкотре перевірили на радіацію, однак результати невтішні, радіація й досі зашкалює, тому зберігається у спеціальному свинцевому кубі. 

У цій же, другій залі знаходяться пожежні пристрої для гасіння, інформація про евакуацію та фото цих подій, розповіді про героїв СРСР і їх поховання. Тут же знаходяться й секретні документи