Одружилися в день катастрофи на ЧАЕС та пов’язали життя із зоною відчуження

На весільному фото – Злата та Сергій. 35 років тому у день Чорнобильської аварії на атомній електростанції молоді й закохані у столичному РАЦСі обмінюються обіцянками. Одружитися планували у травні, на іншій даті наполягли батьки нареченої.

«Я був курсантом Київського інженерного радіотехнічного училища, вона студентка КПІ, ми познаймилися У Києві. І так склалося, що ми вирішили одружитися. Батьки дружини їхали за кордон і не хотіли, щоб по нашим повір’ям ми одружувалися в травні. І домовилися, щоб у Києві» — розповідає начальник відділу режиму Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Сергій Бірук.

У ці щасливі й незабутні хвилини молодята й гадки не мали, що за 130 кілометрів розгорталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства. Про Чорнобильську трагедію дізналися згодом.

«Мы на второй день ехали на Троещину. Остановили автобус и нам водитель сказал. Вам салютовал весь Чернобыль. Мы тогда не поняли, конечно. Мы еще не оценили масштабы» — каже провідний інженер Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Злата Бірук.

«Коли через 3 дні повернувся на роботу дізнався, що наша кафедра хімії, інженерна кафедра виїхали в Припять на ліквідацію аварії, потім пішла інформацію про аварію, але знову ж таки ніхто не знав масштаби аварії» — додає начальник відділу режиму Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Сергій Бірук.

Ще тоді в межах своєї роботи Сергій неодноразово бував з перевірками у зоні відчуження. Але впродовж останніх 15 років чоловік працює тут - у Чорнобилі. У народі кажуть: куди голка, туди й нитка. Тож невдовзі, не вагаючись, до чоловіка з Києва переїхала й дружина.

У далекому 86-му році подружжя й уявити собі не могло наскільки їхнє подальше життя буде повязане з Чорнобилем.

Сьогодні  сім’я мешкає в селі Оране, що за 20 кілометрів від Чорнобиля. Будинок тут придбали кілька років тому, мовляв, щоранку з Києва не зручно діставатися до роботи. У столиці живуть двоє дорослих доньок. Цього року пара відсвяткувала коралове весілля. 26-те квітня 86-го в їхній пам'яті залишиться найщасливішим днем.

«Я так думаю, для каждой невесты это самый запоминающий день. Яркий, солнечный, теплый, апрель 86-го был очень теплым, была велогонка, нас поздравляла вся Украина, иностранцы. Красивее я не могла представить свою свадьбу» — каже провідний інженер Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника Злата Бірук.

За 35 років у шлюбі Злата і Сергій змогли зберегти теплі й романтичні почуття. На кожну річницю готують один одному сюрпризи та приємні подарунки