Патрульні розповіли про посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху

1384

Вже півтора місяці в Україні діє закон про посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху. Патрульні поліцейські розповіли, що загрожує водіям напідпитку.

Підвищується відповідальність за ст. 130 КУпАП

за ч. 1 ст. 130 — 17 000 грн з позбавленням права керування на 1 рік;

за ч. 2 ст. 130 — 34 000 грн з позбавленням права керування на 3 роки з оплатним вилученням ТЗ чи без такого або адмінарешт на 10 діб з оплатним вилученням ТЗ чи без такого;

за ч. 3 ст. 130 — 51 000 грн з позбавленням права керування на 10 років та конфіскацією транспортного засобу або адмінарешт на 15 діб з позбавленням права керування на 10 років та конфіскацією транспортного засобу.

Якщо ж водій покинув місце ДТП доведеться заплатити — 3400 грн або ж може лишитись без водійського посвідчення від 1 до 2 років. А штраф за вчинення ДТП підвищено до 850 грн. Скасовано необхідність залучення свідків під час оформлення поліцейськими матеріалів за ст. 130 КУпАП, за умови застосування поліцейськими засобів фотозйомки (відеозапису). В управлінні патрульної поліції в Житомирській області від початку дії змін в законодавстві склали 144 протоколи за нетверезе водіння. 

Підвищено штрафи за перевищення швидкості, більш ніж на 20 км/год — 340 грн; більш ніж на 50 км/год — 1700 грн; всі правопорушення у межах цієї статті, за які існував штраф 255 грн — підвищено до 340 грн.

«З 17 березня працівниками управління патрульної поліції в Житомирській області зафіксовано і притягнуто до адміністративної відповідальності, більше ніж 5 тисяч водіїв, які перевищили встановлені обмеження швидкості руху на території Житомирської області» — повідомив старший інспектор з особливих доручень відділу адміністративної практики УПП в Житомирській області Олександр Лиманець.

Посилили відповідальність водіїв за керування транспортним засобом без відповідних документів, або ж стосовно водія, якому  встановлено тимчасове обмеження у праві керування. 

У ЗУ України “Про дорожній рух” встановлено обов’язок водія:

- виконувати передбачені законом вимоги поліцейського, під час зупинки на вимогу поліцейського тримати руки в полі його зору і не виходити з транспортного засобу без дозволу поліцейського;

- пасажиру перебувати на своєму місці до розпорядження або вимоги поліцейського. На вимогу поліцейського, вийти з т/з;

- водію на вимогу поліцейського не просто “пред’явити” посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію та поліс, як раніше, а пред’явити документи у спосіб, що дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в цих документах. Відповідне право поліцейського вимагати це - додатково закріплене в ст. 32 ЗУ “Про Національну поліцію”