Між водоканалом та приватними асенізаторами конфлікт: питання у ціні

У Житомирі перевізники приватних асенізаторів страйкують через підвищення цін на злив нечистот. За таких умов вони відмовляються працювати та підписувати новий договір з водоканалом. 

«Багато людей неспроможні платити таку суму, відмовляються нам сплачувати, тому ми теж відмовилися від такої послуги й нині призупинили діяльність» — каже приватний перевізник Володимир Кончаківський.

Натомість у водоканалі кажуть, сам тариф залишився незмінним. А під час перевірки стічних вод у КП виявили перевищення допустимих концентрацій шкідливих речовин у 20 разів.   

«В основному ми брали показники азотамонійний та фосфати, вони в рази перевищені. Ціну ми не підвищували, ціна буде залежати від розміру їх перевищення» — повідомила некомерційний директор КП «Житомирводоканал»  Лариса Продоус.

Якість стічних вод, що скидаються в центральну систему водовідведення, контролюється водоканалом. В свою чергу КП керується порядком, визначеним наказом Міністерством регіонального розвитку. Якщо під час дослідження виявляється порушення й перевищення показників забруднюючої речовини застосовується коефіцієнт кратності Kk = 20. Тому і ціна на послуги збільшується. Проте у Житомирі такий механізм не застосовуватимуть.

Між КП «Житомирводоканал» та підприємцями впродовж року проводилися перемовини. Зі свого боку водоканал висунув певні вимоги до бізнесменів.

Допоки ж спільного вирішення питання не знайдено, асенізатори не викачують нечистоти, отже усе це в кращому випадку буде на подвір’ях самих мешканців приватних секторів, у гіршому нечистоти будуть потрапляти у грунт. 

Якщо ж ситуація стане неконтрольованою, у небезпеці опиняться не лише мешканці Житомира та області, а й сусідні міста. Зокрема збільшиться захворюваність серед населення на інфекційні хвороби. Допоки ж перевізники стоять на своєму та чекають на реакцію влади. Останні зауважують, якщо дані перевізники відмовляються працювати, знайдуться інші