Вчителька ліцею №2 здобула ІІІ місце на Всеукраїнському конкурсі «Учитель року 2021»

Вдома під ковдрою. Вперше за всю історію Всеукраїнського конкурсу у фіналі за перемогу вчителі боролися дистанційно. На заваді ставало усе: від погодних умов до техніки, яка виходила з ладу. Водночас це теж стало новим досвідом, як для учасників, так і для журі та організаторів.

«Дистанційний етап надзвичайно складний тому, що немає взаємодії. Немає очей, хочеться бачити, хочеться поспілкуватися і побачити людей, суддів в першу чергу, щоб відчути те, що б вони хотіли побачити» — розповіла Лілія Баранова, володар зайняла ІІІ місце на Всеукраїнському конкурсу «Учитель року 2021».

Готуватися до конкурсу допомагали усім світом. Разом шукали потрібні підручники й просто підтримували вже з перших етапів.

Увесь конкурс — це велика пошукова робота: пошук нових методів підходу до навчання, нових ідей, нових технології. Та найважливіше у такій роботі, зізнається учителька — взаємодія з учнями. У фіналі було два випробування: майстер-клас, на якому потрібно було проілюструвати педагогічну ідею, та дистанційний урок. Лілії Барановій випав 11 клас і твір Юрія Яновського «Майстер корабля». 

«Перемогти, швидше допомагає все ж таки взаємодія із учнями, вміння їх швидко зацікавити, створити «вау-ефект», щоб вони охоче долучилася до роботи» — додала Лілія Баранова, володар зайняла ІІІ місце на Всеукраїнському конкурсу «Учитель року 2021».

На вигляд Лілія Баранова тендітна жінка, здавалося б, проводити уроки з підлітками буде важко, однак на її заняттях усі сидять зачаровані, включаючи директорку ліцею. 

«Я ходила до неї на уроки, то спектакль, я сиділа і була в захваті, піднімала руку і теж відповідала» — повідомила директор ліцею №2 Валентина Полулях.

У ліцеї №2 Лілія Баранова викладає два роки, до цього була викладачем в інституті медсестринства. А за такий короткий період часу, як каже сама директорка ліцею, вчителька зробила у їх школі «революцію». Валентина Полулях зізнається, свого часу Лілію переманила до свого навчального закладу, адже не могла втратити шанс отримати вчителя такого рівня. 

Так звана «революція» заключається в тому, що вчителька підібрала новий підхід до викладання, де в першу чергу учні — дослідники і саме вони мають бути зацікавлені в отриманні нових знань. 

Також Лілія є автором підручника «Українська мова та література за 70 годин». 

Педагогинею у ліцеї дуже пишаються, однак здивовані, що учителька зайняла не перше місце. 

Загалом підготовка до Всеукраїнського конкурсу зайняла пів року, за цей час, каже Лілія, діти та чоловік стали самостійними