В рамках Всеукраїнського марафону польський лікар-мамолог Вітольд Ковальський навчав жінок самодіагностиці

Сьогодні Житомир приймає польського лікаря-мамолога Вітольда Ковальського. Фахівець долучився до Всеукраїнського марафону академічних днів боротьби з раком молочної залози, де спочатку онлайн розповів про профілактику цього захворювання у молодих українок та як вони можуть проводити самодіагностику.

Опісля приступив до особистого огляду бажаючих жінок нашого міста.

«Спочатку звичайно це буде відбуватися у такий спосіб, що жінка має показати свої груди, ми покажемо як робити самодіагностику грудей, а потім буде проведено пальпаційний огляд на перевірку чи не наявні якісь вузли, чи не наявні якісь захворювання» — сказав лікар-мамолог Вітольд Ковальські.

Багато українок помирає саме через невчасне виявлення злоякісних пухлин, до того ж рак помолодшав й часто вражає молодих дівчат. Науковці вважають, самодіагностиці необхідно навчати в університетах.

Таким чином виші стають університетами 3-ї генерації, каже Олександр, тобто виконують не лише едукаційну функцію, а починають бути потрібні суспільству. Так, 1000 викладачів та студентів навчальних закладів України пройшли навчання у професіоналів з центру онкології, аби передавати свої знання далі.

Даний марафон пройде ще у 4 містах: Харкові, Львові, Херсоні та Запоріжжі. Розпочав естафету Житомир, адже саме державний університет імені І. Франка став ініціатором його проведення. Іноземними партнерами є Польща в рамках програми «RITA — зміни у регіоні», що фінансується польсько-американським фондом «Освіта для демократії»