Туристичний маршрут від Франції до України

З нагоди 222-річчя з дня народження легендарного французького письменника Оноре де Бальзака до Бердичева з’їхалася робоча група обласної ради разом із представниками Франції, спільно хочуть розробити туристичний маршрут від Франції до України під назвою «Дорога Бальзака», який 2 березня 1850 року взяв шлюб із графинею Евеліною Ганською у костелі Святої Варвари, що у Бердичеві.

Романіст, драматург, один із засновників реалізму легендарний Оноре де Бальзак колись знайшов своє кохання в обличчі Евеліни Ганської саме тут на Житомирщині. З нагоди 222-річчя з дня народження відомого письменника у місто приїхала робоча група обласної ради аби відпрацювати шляхи створення туристичного маршруту від Франції до України, який включатиме місця, де бував сам Оноре де Бальзак. 

Зокрема центром туристичної Мекки, а саме Бердичева хочуть зробити Костел святої Варвари, де взяли шлюб письменник-класик Оноре де Бальзак і місцева графиня Евеліна Ганська, та садибу садибу у селі Верхівня, де жило подружжя. Історичні місця спершу хочуть відреставрувати. 

Французьку сторону на засіданні робочої групи представив Жан Рош — кавалер ордену Почесного легіону, ініціатор масштабного фестивалю Balzak Fest в Україні та Тімоте Малонга — керівник проєктів з архітектури та будівництва компанії «Бетен Інтернаціонал». Бердичів Жан Рош називає своєю другою Батьківщиною. 

«Ну і це на стільки здалося мені цікавим, що з тих часів моє життя пов’язане з цією історією, з Бальзаком і Бердичевом. І я дуже радий, що зараз така велика зацікавленість з Української сторони цією історією» — сказав кавалер ордену Почесного легіону Жан Рош.

Жан Рош пообіцяв підтримувати Житомирщину у створенні туристичного маршруту на історії Оноре де Бальзака та поділився пропозиціями як це можна зробити. Зокрема під час засідання, кавалер ордену Почесного легіону зазначив, що вже розпочав готувати необхідні документи і досьє щодо Бальзака, яке дозволить залучити фінансування із французької сторони. А також спілкувався із послом Франції в Україні та на нашими дипломаьами про проєкт.  

«Це досьє необхідне для того, щоб привернути увагу французької влади до цього проєкту. Це досьє потрібно подати до кінця цього року і до березня буде відбуватися розгляд пакету документів комісією» — додав кавалер ордену Почесного легіону Жан Рош.

Зокрема говорили і про реставрацію історичних об’єктів. Жан Рош зазначив, що до проєкту залучили Іва Ганьо — директора музею Бальзака у Парижі. Він вже відвідав садибу Ганських та готовий стати радником щодо наукових питань у цьому проєкті. 

«Я спілкувався із консервартрисою замку Саше, яка готова допомогти у відновленні інтер’єру у Верхівні. В тому числі те, що стосується меблів або декорування кімнат. Адже за радянських часів на жаль це було знищено» — повідомив кавалер ордену Почесного легіону Жан Рош.

Окрім цього Жан Рош озвучив шляхи залучення інвесторів. 

«Друга пропозиція стосується того, щоб мати змогу ілюструвати та продемонструвати цей проєкт шляхом того, щоб створити архітектурну 3Д модель маєтку і привернути увагу інвесторів, можливо, у співпраці з місцевими архітекторами розробити такий відеоролик. І третя пропозиція, це так само розглянути можливості участі у Європейських грантових програмах, які передбачені для розробки таких міжнародних туристичних шляхів як наприклад «Дорога Наполеона», чому б не зробити таку «Дорогу Бальзака» — розповів кавалер ордену Почесного легіону Жан Рош.

Шукатимуть інвесторів і серед місцевого бізнесу. Окрім цього на нараді обговорили можливості переселення з Палацу Ганських Верхівнянської філії Житомирського агротехнічного коледжу, директор закладу ініціативу підтримує та разом з колегами вже знайшов приміщення для переїзду. 

Говорили і про парк, що знаходиться на території Маєтку, сад знаходиться у неналежному стані, але це будуть виправляти. Наприкінці засідання оголосили заплановані заходи на цей рік з вшанування пам’яті Оноре де Бальзака