До Міжнародного дня захисту дітей «Місія в Україну» організувала для дітей свято: мами діляться своїми історіями успіхів

Мамою особливої дівчинки Антоніна Тугас стала у 2008 році. Вже через годину після народження дитини батьків приголомшили дігнозом: Синдром дауна й навіть пропонували відмовитися від малечі. 

«Одне із перших запитань було: «Чому це у моєї родини?», «Що таке синдром Дауна?» і найголовніше запитання «Чи є майбутнє в цій країні?» та «Чи прийме суспільство мою дитину?» — розповідає мама дівчинки із синдромом Дауна Антоніна Тугас.

Та згодом питання відпали, адже родина отримала підтримку від благодійного фонду «Місія в Україну». Й додає, найголовніше у вихованні особливих діток терпіння. 

«Коли я зробила перший крок до «Місії в Україну», коли вийшла медсестричка і обійняла незнайому дитину, я зрозуміла у моєї дитини є майбутнє. Потім були соціальні реабілітації» — повідомила мама дівчинки із синдромом Дауна Антоніна Тугас.

Антоніна каже, головне у таких діток розгледіти талант. У Веронічки це математика. Й зараз дівчинка робить неабиякі успіхи. 

«Я ніколи не думала, що дитина із синдромом Дауна буде любити математику і буде робити це легко. Якщо вона бачить, що хтось не може порахувати вона підходить і допомагає» — каже мама дівчинки із синдромом Дауна Антоніна Тугас.

Сама Антоніна наша колега, працює на UA:Житомир. Робота журналістом — це не нормований графік, тож здавалося б поєднувати виховання особливої донечки та такий фах неможливо. Але, Антоніна довела протилежне, каже завдяки підтримці оточуючих може все. Тож волонтерів із «Місії в Україну» ніжно називає «місіянами». 

«Я б сьогодні не обіймала посаду журналіста, якби сьогодні не було людей, які допомагають мені творити майбутнє моєї дитини» — сказала мама дівчинки із синдромом Дауна Антоніна Тугас.

Тетяна виховує донечку із рідкісним психоневрологічним захворюванням — синдромом Ретта, каже коли вперше почули діагноз відчула навпаки полегшення, адже довгий час лікарі не могли встановити, що відбувається із дитиною.

«Вона самостійно не може пересуватися, їсти, також вона не користується своїми руками і не може говорити» — розповідає мама дівчинки із синдромом Ретта Тетяна Куницька.

Зараз родина намагається підібрати альтернативні методи спілкування із дитиною. Зокрема чекають на препарати, які зараз ще на стадії розробки. 

«Соня стала більш уважнішою, проявляє цікавість до гри. В «Місії в Україну» вона отримує соціалізацію. Зараз ми вчимося спілкуватися мімікою та картинками» — додала мама дівчинки із синдромом Ретта Тетяна Куницька.

Однак виховання донечки дозволило віднайти себе у новому хобі — жінка почала розписувати імбирне печиво. Здебільшого час на це є, коли Соня спить, розповідає Тетяна. Міцним плечем підтримки виступає чоловік та старша донька, яка теж вже навчилася як правильно гратися та доглядати з молодшою сестричко. 

З нагоди Міжнародного Дня захисту дітей «Місія в Україну» організувала для малечі розваги: ігри, батути, прогулянку на поні. Зокрема для малечі вигадали «Трамвай радості», тож разом із батьками діти подорожували Житомиром. 

Сяяли діти й коли годували тварин у контактному зоопарку. Батьки кажуть такі свята — це змога відпочити та зарядитися енергією